Lepelaars gezien op de nieuwe vogeleilanden

De lepelaar lijkt de Grote plas in de Lepelaarplassen in Almere weer gevonden te hebben. Deze maand zijn er verscheidene keren lepelaars gezien op het vogeleiland dichtbij de vogelkijkhut.

Twee van onze vrijwilligers zagen er afgelopen vrijdag maar liefst elf op het voorste nieuwe eiland. Een week eerder werden er bij een van onze reguliere tellingen zeven op dit eiland gemeld, waarvan er twee ook vlakbij de hut kwamen.

Het is lang geleden dat er vanuit de vogelkijkhut lepelaars zijn gemeld. Mogelijk speelt het herstel van de vogeleilanden in de Grote plas vorig jaar hierin een rol. Van de eilanden was door jarenlange afkalving weinig meer over. Met wilgentenen en grond uit de plas zijn ze weer opgebouwd en toen flink groter en steviger geworden.

Bij de recente telling werden verder onder meer grote én kleine zilverreiger gezien, blauwe reiger en diverse soorten eenden, waaronder wintertaling. Op het achterste eiland zaten ook vijf kieviten.

De vogelkijkhut heet de Lepelaarhut en is te bereiken vanaf het Trekvogelpad.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?