Natuurpark Lelystad stopt met moeflonkudde

Het Flevo-landschap, eigenaar van Natuurpark Lelystad, stopt met onmiddellijke ingang met het houden van moeflons in het park. De reden hiervoor is de ontdekking dat de dieren aan ‘zwoegerziekte’ lijden. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft de dieren getest en de ongeneeslijke en fatale ziekte vastgesteld.

Foto: Ernst Dirksen © Ernst Dirksen Fotografie
Archieffoto: moeflonrammen in Natuurpark Lelystad. Foto: Ernst Dirksen.

Ongeneeslijke en sluipende ziekte

Zwoegerziekte is een voor schapen en geiten ongeneeslijke, besmettelijke virusinfectie. Andere diersoorten (en mensen) kunnen de ziekte niet oplopen. Zwoegerziekte gaat gepaard met een langzame vermagering, long- en uierproblemen en gewrichts- en hersenaandoeningen. Uiteindelijk sterven de dieren na een maandenlange lijdensweg. Omdat de ziekte zich langzaam openbaart is het lastig om zieke dieren vroegtijdig te herkennen. De Gezondheidsdienst voor Dieren adviseert na constatering van zwoegerziekte om de dieren te ruimen, aangezien er geen vaccin of medicijn bestaat en genezing niet mogelijk is. Het Flevo-landschap heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en wil de dieren niet laten lijden. Met pijn in het hart zien wij dan ook geen andere uitweg dan te stoppen met onze kudde.

Sinds 2011

Natuurpark Lelystad houdt sinds 2011 een kudde moeflons. De afgelopen jaren werd de kudde meermaals versterkt met ‘vers bloed’ om inteelt te voorkomen en de kudde vitaal te houden. De aanwezigheid van zwoegerziekte is dan ook een forse streep door onze plannen met de moeflons in het park. Moeflons komen van origine voor in bergachtige streken in zuidelijk Europa en zien er indrukwekkend uit met lange gekrulde hoorns en een fraai gekleurde vacht. De dieren werden in Natuurpark Lelystad ingezet om de begroeiing kort te houden, samen met grotere hoefdieren. Zo deelde de moeflonkudde in eerste instantie het verblijf met de Przewalskipaarden en later met de edelherten.

Moeilijke keuze

Omdat het herplaatsen van zieke dieren geen optie is en het laten ‘uitsterven’ van de kudde voor langdurig lijden bij de dieren zou zorgen, zullen de moeflons in een zo kort mogelijke periode worden afgeschoten. Deze moeilijke keuze voelt voor ons als het kiezen tussen twee kwaden, maar zorgt voor het minste lijden van de dieren en dat strookt het meest met ons beeld van dierenwelzijn.

Het Flevo-landschap heeft geen plannen om een nieuwe moeflonkudde te introduceren in het park.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?