Nieuwe elandstier in Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad heeft een nieuwe elandstier! De nieuwe, zesjarige stier komt uit de dierentuin van Praag. De eland zou al enkele weken geleden in Nederland aankomen, maar door hevige sneeuwval in Tsjechië werd het transport uitgesteld.

© Jeroen van Wijk

Schuwe dieren

Elanden zijn erg schuwe dieren die houden van rust en ruimte. Ze hebben tijd nodig om te aarden in een nieuwe omgeving. Er is daarom voor gekozen om het dier zonder publieke belangstelling in zijn nieuwe leefgebied te introduceren . Het loslaten van de stier verliep vlekkeloos. Het dier wandelde rustig de aanhanger uit, keek wat rond en trok daarna verder het gebied in. Inmiddels heeft hij kennis gemaakt met de twee andere elanden (een koe en het kalf van 2022). Het is, zeker bij elanden, altijd spannend hoe de eerste weken in een volledig nieuwe omgeving verlopen en hoe ze op soortgenoten reageren. In dit geval lijken de dieren het onderling meteen goed te kunnen vinden.

© Jeroen van Wijk

Gewei

Het gewei van de elandstier werd voor het transport afgezaagd. Deze pijnloze ingreep was nodig om hem veilig te kunnen vervoeren. Binnenkort zal hij de restanten van zijn oude gewei afwerpen en in het voorjaar en zomer een nieuw , vol gewei opbouwen.

Geslaagde introductie

De introductie was zeer geslaagd. Nadat de eland zijn transportkist mocht verlaten begon hij rustig zijn nieuwe leefgebied te verkennen.

© Jeroen van Wijk
© Jeroen van Wijk
© Jeroen van Wijk
© Jeroen van Wijk

Lees hier meer over elanden.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?