Otterverblijf Natuurpark Lelystad officieel geopend

Met het onthullen van de informatiezuil openden gedeputeerde Harold Hofstra, wethouder Luc Baaten van de gemeente Lelystad, Harm Ritsema van Afvalzorg en directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap donderdagmiddag 12 mei officieel het vernieuwde otterverblijf in Natuurpark Lelystad.

Het Flevo-landschap vangt in het verblijf Europese otters op die door een beperking niet meer in de vrije natuur kunnen leven, vaak als gevolg van aanrijdingen. We zijn er trots op dat we deze otters in ons Natuurpark Lelystad een veilig thuis kunnen bieden, zei directeur Ben Huisman bij de opening. “Je ziet het dier niet makkelijk in het wild, je vindt vooral hun uitwerpselen, pootafdruk of een glijbaan langs de waterkant. Bij ons hebben mensen veel meer kans het dier in zijn natuurlijke leefomgeving te zien en te ontdekken hoe hij leeft. Zeker nu bezoekers zowel op ooghoogte als van bovenaf naar de dieren kunnen kijken. Daarnaast is het verblijf nu ook toegankelijk geworden voor wie niet goed ter been is.”

Veilige verbindingen

We mogen als provincie ook trots zijn dat het dier na zijn herintroductie op eigen kracht Flevoland heeft weten te bereiken, benadrukte Huisman. “Tegelijkertijd maken we ons zorgen. Op onze wegen worden nog regelmatig otters doodgereden. Dat is te verminderen met speciale oversteken en meer natuurlijke, waterrijke verbindingen tussen gebieden; groen-blauwe aders door de polder. In het kielzog van de otter profiteren daar ook allerhande andere planten en dieren van. Denk aan vogels, insecten en vissen, en bijvoorbeeld de bever, ringslang en vleermuis.”

Otter als ambassadeur van verbindingen

Harold Hofstra, de Flevolandse gedeputeerde voor natuur, gaf bij de opening aan dat de otter het goed doet in Flevoland. “De otter staat in Flevoland bekend als ambassadeur van schoon water en functionerende ecologische verbindingen. De otter heeft beide nodig om te leven. Samen met alle partners werkt de provincie aan het groen-blauwe netwerk, verbetering van de waterkwaliteit, een gevarieerde visstand en aan verbinding van de natuur met de mens. Wij werken aan een natuurinclusief Flevoland. Met het otterverblijf wordt de verbinding gemaakt met de samenleving.”

Kwaliteitsimpuls

“Het otterverblijf is een mooie versterking van Natuurpark Lelystad, bezoekers kunnen de natuur vanuit een ander, nieuw perspectief beleven”, aldus Luc Baaten, wethouder in Lelystad. “Daarnaast is het otterverblijf een kwaliteitsimpuls die Lelystad aantrekkelijker maakt als vrijetijdsbestemming voor zowel toeristen als inwoners. Het is goed bereikbaar en toegankelijk voor iedereen.”

Steun duurzame projecten

Harm Ritsema, manager Beheer en Nazorg bij buurman Afvalzorg, noemde de steun van zijn bedrijf aan het vernieuwde otterverblijf een mooi voorbeeld van hoe je als bedrijf een steentje bij kunt dragen aan natuur- en milieuprojecten in je omgeving. Afvalzorg heeft een afvalverwerkingslocatie naast het Natuurpark. “Vanuit ons MVO-beleid vinden we het belangrijk een goede buur te zijn en goed om te gaan met de omgeving en natuur op en rond onze locaties. We ondersteunen hierbij duurzame projecten zoals het otterverblijf. Als bezoeker heb je nu prachtig zicht op het leefgebied van de otter.”

De langgewenste verbetering van het otterverblijf werd mede mogelijk gemaakt door Leader Flevoland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Afvalzorg, Landschapsbeheer Flevoland, Dr. C.J. Vaillantfonds, Cornelia Stichting, Stichting Nijhof Mens en Dier, Stichting HSHB, Kinderfonds van Dusseldorp, Pasman Stichting, Natuur- en Milieufederatie Flevoland, en otteropvang de Rietnymf.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?