Otterverblijf Natuurpark Lelystad weer open

Kom een kijkje nemen in het vernieuwde otterverblijf van Natuurpark Lelystad. Het Flevo-landschap heeft het verblijf de afgelopen maanden vernieuwd. Zaterdag 12 maart is het voor het eerst weer toegankelijk voor publiek.  

In Natuurpark Lelystad biedt Het Flevo-landschap een grote, natuurlijke leefomgeving voor Europese otters die niet of niet meer in de vrije natuur kunnen leven. In het vernieuwde otterverblijf kunt u de otters – met wat geluk en geduld – zien zwemmen, luieren of eten.

Directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap is trots op het nieuwe verblijf. “Bezoekers kunnen de otters nu zowel van bovenaf, over het verblijf uitkijkend, beleven, als dichtbij van beneden. Het vernieuwde verblijf is bovendien volledig toegankelijk met kinderwagen, rollator en rolstoel. U kunt er zo echt samen van genieten.”  

Bekijk het interview dat Omroep Flevoland maakte met boswachter Gerwin naar aanleiding van de opening van het vernieuwde verblijf.

Spelend ontdekken

Bij het otterverblijf is nu ook veel informatie te vinden over hoe de Europese otter leeft en wat hij eet. Voor kinderen is er een spelelement om de wereld van de otter te ontdekken. De informatie is via een QR-code ook in het Engels en Duits beschikbaar. Huisman: “De Europese otter is een belangrijke ambassadeur van schoon water en daarom vertellen wij bezoekers er graag meer over. Hij vertelt ook het verhaal van de waterrijke Flevolandse natuur en laat zien hoe belangrijk het is dat er verbindingen tussen gebieden en veilige oversteekmogelijkheden zijn.” 

Otterpassage en otterholt

Om dat belang van veilig oversteken duidelijk en zichtbaar te maken, is in het grote, natuurlijke otterverblijf ook een otterpassage geplaatst. De otter gebruikt hem al intensief, vertelt boswachter Gerwin de Vries. “Verder hebben we in elk perk een otterholt geplaatst. Dat zijn kunstmatige verblijfplaatsen die lijken op een soort omgevallen potkachels. De dieren kunnen hier schuilen of slapen en doen dat ook al uitgebreid. Otters hebben in hun territorium altijd meerdere schuilplaatsen. In de vrije natuur kunnen zulke otterholts ook een welkome veilige haven zijn, op plekken waar de dieren te weinig natuurlijke holtes kunnen vinden en langere afstanden afleggen, met alle gevaar van dien.” 

otterpassage in otterverblijf natuurpark lelystad

Activiteiten

Voor geïnteresseerden die echt een duik willen nemen in het leven van de otter, houdt Het Flevo-landschap op zaterdag 26 maart de excursie ‘Op zoek naar de otter’. In een kleine groep gaat u dan op zoek naar sporen van wilde otters in het park.

Wie thuis wil nagenieten van een bezoek aan Natuurpark Lelystad, kan terecht in het bezoekerscentrum. Daar zijn deze weken onder meer ook ottermokken en -knuffels verkrijgbaar, en het voorleesboek ‘Op avontuur met Olivier de otter’. Daarin gaat Olivier de otter in Flevoland op zoek naar een geschikte plek om te wonen. Later dit voorjaar organiseert Het Flevo-landschap een feestelijke opening van het vernieuwde otterverblijf.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Afvalzorg, Landschapsbeheer Flevoland, Dr. C.J. Vaillantfonds, Cornelia Stichting, Stichting Nijhof Mens en Dier, Stichting HSHB, Kinderfonds van Dusseldorp, Pasman Stichting, Natuur- en Milieufederatie Flevoland, en otteropvang de Rietnymf. 

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?