Przewalskipaarden krijgen gezelschap van Exmoorpony’s

De przewalskipaarden in Natuurpark Lelystad hebben tijdelijk gezelschap gekregen van vier Exmoorpony’s. Het Flevo-landschap, de beheerder van Natuurpark Lelystad, doet dit om het welzijn van de przewalskipaarden te bevorderen.

De przewalski’s bij de kennismaking met de Exmoorpony’s

Paarden zijn kuddedieren en leven het liefst in een groep met voldoende dieren om een inhoudsvol leven te kunnen leiden. De groep van de drie resterende przewalskipaarden in het park werd daar simpelweg te klein voor. Met de komst van vier Exmoorpony’s ontstaat er weer een dynamische, vitale kudde.

Bewuste keuze
De kudde przewalskipaarden in Natuurpark Lelystad wordt – door ouderdom – steeds kleiner. Dat is een bewuste keuze. Natuurpark Lelystad speelde in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw een sleutelrol in het fokprogramma om het przewalskipaard voor uitsterven te behoeden en weer uit te zetten in het wild in Mongolië. In 2002 is dat herintroductieproject wegens succes beëindigd. De herintroductie was zo succesvol dat er weer (ruim) voldoende wilde przewalskipaarden in Mongolië voorkomen. De soort kan zich op eigen kracht in stand te houden en dit maakte de verdere fok en uitzettingen overbodig. Door de succesvolle herintroductie veranderde ook de rol van de nog in Natuurpark Lelystad levende przewalskipaarden. Indertijd werd besloten om de kudde in het park te houden en hen een prettige oude dag in het park te gunnen. Er werd echter niet langer gefokt met de soort, waardoor de kudde op natuurlijke wijze zou afnemen.

Dierenwelzijn
Nu er nog maar enkele dieren uit die grote kudde over zijn, zagen we echter dat het hen ontbrak aan de dynamiek van soortgenoten. Omdat Het Flevo-landschap dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan, willen we ook de drie laatste Przewalskipaarden een optimale leefomgeving blijven bieden. Om deze reden hebben we op 22 januari een Exmoorhengst en drie Exmoormerries toegevoegd aan de przewalskigroep. De Exmoorpony’s en de przewalskipaarden zullen gezamenlijk een vitale kudde vormen met natuurlijk gedrag. De drie resterende przewalskimerries zijn allemaal 21 jaar oud. Uit ervaring weten we dat gehouden przewalski’s tussen de 30 en 40 jaar oud kunnen worden. In de nieuwe kudde kunnen de dieren dus nog jaren van een goede oude dag genieten.

De kennismaking tussen de Exmoors en de przewalski’s verliep bijzonder positief. De Exmoors kwamen nieuwsgierig uit de trailer van Free nature en beide groepjes paarden ontdekten elkaar vervolgens al snel en gingen op verkenning uit. De verwachting is dat de beide groepen vanaf nu samen zullen optrekken.

Waarom kiest Het Flevo-landschap voor Exmoorpony’s?
De Exmoorpony behoort naast het przewalskipaard tot de laatste ondersoorten van wilde oerpony’s. De Exmoor is een kleine, sterke en sobere pony die door de mens wordt gehouden voor onder meer de begrazing van natuurgebieden. Er bestaan ook nog steeds in het wild levende kuddes, met natuurlijk gedrag, onder meer in het Engelse Nationaal Park Exmoor. Omdat zowel przewalskipaarden als Exmoorpony’s afstammen van het oorspronkelijke wilde paard en veel oorspronkelijke eigenschappen van deze oersoort delen, kunnen beide soorten heel goed samen leven.

Beide paardensoorten vertonen gelijksoortig gedrag en de dynamiek van de Exmoorpony’s zal zorgen voor meer activiteit en natuurlijk gedrag bij de laatste drie przewalskimerries. Dit zal sterk bijdragen aan hun kwaliteit van leven.

Natuurpark Lelystad en de herintroductie van het przewalskipaard

Het przewalskipaard is een echt oerpaard en wordt beschouwd als voorouder van de huidige bekende paardenrassen. In 1968 stierf het dier uit in het wild. Om de soort te herintroduceren startte de Nederlandse Stichting tot Behoud van het Przewalskipaard in de jaren ‘80 met een herintroductieprogramma voor Przewalskipaarden in Mongolië. Hiervoor waren in Nederland gebieden nodig waar onder (min of meer) natuurlijke omstandigheden met de dieren gefokt kon worden en waar voldoende ruimte was om de halftamme dierentuindieren weer te laten verwilderen. Natuurpark Lelystad werd één van deze gebieden. Het park speelde een belangrijke rol in het terugfokken van deze iconische soort en fungeerde niet alleen als fokstation, maar ook als verzamellocatie van dieren die tussen 1996 en 2002 op transport gingen naar Mongolië voor de herintroductie van de soort in het wild.

Gedurende 18 jaar heeft Natuurpark Lelystad een belangrijke rol vervuld in de herintroductie van het Przewalskipaard in Mongolië. Przewalskipaarden werden vanuit verschillende locaties en fokgroepen verzameld in Natuurpark Lelystad en na een gewenningsperiode getransporteerd (14-16 dieren per keer) naar Hustain Nuruu in Mongolië. In 2002 is het herintroductieproject wegens succes beëindigd. De herintroductie was zo succesvol dat er weer (ruim) voldoende wilde Przewalskipaarden in Mongolië voorkomen. De soort kan zich op eigen kracht in stand te houden en dit maakte de verdere fok en uitzettingen overbodig.

Foto’s: Linde van der Burgh, Het Flevo-landschap

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?