Restauratie Aardzee

Landschapskunstwerk Aardzee in Zeewolde gaat een grote opknapbeurt krijgen. Een subsidie van de provincie Flevoland maakt dit mogelijk.

© Nathalie Rooze

Het golvende kunstwerk Aardzee (1982) van Piet Slegers brengt de bewegingen van de Zuiderzee terug in de verder vlakke polder. Met zijn vijf hectare is Aardzee even groot als de omliggende landbouwkavels.

Groene bruggen

Bij de restauratie worden om te beginnen de bestrate taluds en schelpenpaden aangepakt, om de welvingen in het werk weer beter zichtbaar te maken. Het Flevo-landschap had eerder al de bomen in het kunstwerk vervangen, en zal ook de twee bruggen weer terugbrengen naar de oorspronkelijke kleur groen.

Verder krijgt de bestrating op de taluds een betonnen onderlaag. Dat moet het bollen van de wanden en de groei van onkruid tegengaan. De werkzaamheden worden in nauw overleg met de twee zonen van Piet Slegers uitgevoerd. Eén van hen was in 1982 ook bij de uitvoering van het kunstwerk betrokken.

Land Art Flevoland

Het Flevo-landschap ontvangt 225.000 euro voor restauratie van het werk van Slegers, die dit jaar is gepland. Daarnaast kende de provincie ook een bedrag van 175.000 toe aan de gemeente Zeewolde voor de restauratie van het landschapskunstwerk Sea Level (1996) van Richard Serra. Meer informatie daarover bij Land Art Flevoland.

Het herstel van beide landschapskunstwerken sluit aan op een masterplan om meerdere kunstwerken van Land Art Flevoland op te knappen. De restauratie van Sea Level en Aardzee werden tevens mede mogelijk gemaakt door de Impuls Beheer en Behoud Landschapskunstwerken van Provincie Flevoland.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?