Wat doen boswachters in de winter?

De boswachters van Het Flevo-landschap doen meer dan alleen maaien en snoeien in de lente en zomer. Ook in de herfst en de winter zijn ze druk.

Zo houden we het gehele jaar een oogje in het zeil of iedereen in onze gebieden zich aan de spelregels houdt. De laatste jaren nemen vandalisme, vernieling, brandstichting, afvaldumping, stroperij en zelfs criminele activiteiten in onze gebieden toe. ’s Winters is die overlast weliswaar beperkter, maar we zijn nog steeds aanwezig om toezicht te houden. Omdat we zoveel buiten zijn, signaleren we ook veel dingen. Bijvoorbeeld dieren die het moeilijk hebben door het winterse weer, omgewaaide bomen die over wandel- of fietspaden liggen of te veel auto’s op een te kleine parkeerplaats.

Daarnaast voeren we met name in het najaar en de winter onderhoud uit aan bijvoorbeeld slagbomen, bebording, afrasteringen, buitenmeubilair, kijkhutten, machines en gereedschap. Ook zijn we in de winter druk met planningen, administratie en voorbereidingen voor het groeiseizoen. Moeten er nieuwe picknicksets en bankjes komen? Moeten er ergens wegen, paden of bruggen worden hersteld? Wat gaan we doen aan exoten die niet in onze terreinen horen, zoals de reuzenberenklauw en de Amerikaanse rivierkreeft? Waar plaatsen we wildcamera’s? Moeten er ergens stuwen worden dichtgezet om water vast te houden? Of moeten ze juist worden open gezet om water af te voeren? En – erg belangrijk – in de winterperiode zijn we druk met het planten van nieuwe bomen en struiken in onze gebieden. De lijst met werkzaamheden is vrijwel oneindig. We hoeven ons dus ook in het najaar en de winter absoluut niet te vervelen!

© foto: FEENSTRA FOTOGRAFIE.NL

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?