Wisentpad afgesloten

Met ingang van vrijdag 21 april is het wisentpad in Natuurpark Lelystad definitief afgesloten. Bezoekers kunnen gebruikmaken van het wandelpad dat rondom het verblijf loopt om de dieren alsnog te zien.

Bedreigde diersoort

Het Flevo-landschap werkt al bijna 50 jaar mee aan een fokprogramma voor wisenten. En dat is nodig, want 100 jaar geleden waren wisenten bijna uitgestorven. Dankzij de inspanningen van onder andere Het Flevo-landschap gaat het inmiddels een stuk beter met de wisent in Europa. Met ongeveer 5500 dieren wereldwijd is de wisent nog steeds een bedreigde diersoort

Zelfvoorzienend leven

In mei 1975 arriveerden de eerste wisenten in Natuurpark Lelystad vanuit Białowieża Nationaal Park in Polen. Lelystad werd één van de fokstations van waaruit in de loop der jaren diverse herintroductieprojecten in Nederland en Europa van wisenten zijn voorzien. De dieren leven in Lelystad in een gebied van bijna 45 hectare, in goede harmonie samen met een groep Przewalskipaarden. De huidige kudde is rond de 25 dieren en bestaat uit een fokstier, 10 koeien en de aanwas van de laatste twee jaar. Alle dieren staan ingeschreven in het Europese Wisenten Stamboek en behoren tot de genetische Laagland-lijn (Bison bonasus bonasus). In het gebied hebben de dieren zowel grasland als ook struiken, bos en drinkpoelen tot hun beschikking, waardoor de dieren zelfvoorzienend kunnen leven en ook niet bijgevoerd hoeven te worden.

Meer informatie over de wisenten in Natuurpark Lelystad lees je hier.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?