Wisentpad afgesloten in verband met kalverseizoen

Met ingang van vrijdag 21 april sluiten we het wisentpad in Natuurpark Lelystad in verband met het kalverseizoen. Dit doen we ieder jaar om wisentkoeien en hun pasgeboren kalveren rust te geven.

Op het wisentpad in Natuurpark Lelystad kunnen bezoekers een stukje door het verblijf van de wisenten lopen. Een unieke ervaring. In de periode dat de wisentkalveren worden geboren sluiten we het pad echter voor bezoekers om de dieren zoveel mogelijk rust te geven. Bezoekers kunnen tijdens de afsluiting van het pad door het verblijf gebruikmaken van het wandelpad dat rondom het verblijf loopt om de dieren alsnog te zien.

Bedreigde diersoort

Het Flevo-landschap werkt al bijna 50 jaar mee aan een fokprogramma voor wisenten. En dat is nodig, want 100 jaar geleden waren wisenten bijna uitgestorven. Dankzij de inspanningen van onder andere Het Flevo-landschap gaat het inmiddels een stuk beter met de wisent in Europa. Met ongeveer 5500 dieren wereldwijd is de wisent nog steeds een bedreigde diersoort

Zelfvoorzienend leven

In mei 1975 arriveerden de eerste wisenten in Natuurpark Lelystad vanuit Białowieża Nationaal Park in Polen. Lelystad werd één van de fokstations van waaruit in de loop der jaren diverse herintroductieprojecten in Nederland en Europa van wisenten zijn voorzien. De dieren leven in Lelystad in een gebied van bijna 45 hectare, in goede harmonie samen met een groep Przewalskipaarden. De huidige kudde is rond de 25 dieren en bestaat uit een fokstier, 10 koeien en de aanwas van de laatste twee jaar. Alle dieren staan ingeschreven in het Europese Wisenten Stamboek en behoren tot de genetische Laagland-lijn (Bison bonasus bonasus). In het gebied hebben de dieren zowel grasland als ook struiken, bos en drinkpoelen tot hun beschikking, waardoor de dieren zelfvoorzienend kunnen leven en ook niet bijgevoerd hoeven te worden.

Meer informatie over de wisenten in Natuurpark Lelystad lees je hier.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?