Zeearend geboren in de Lepelaarplassen

Wekenlang hebben we onze tongen eraf moeten bijten, maar nu kunnen we het grote nieuws van dit voorjaar eindelijk officieel melden! Er hebben dit jaar voor het eerst zeearenden gebroed in de Lepelaarplassen, een belangrijk gebied van Het Flevo-landschap dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land. Deze broedpoging was succesvol! Er is een jong zeearendvrouwtje geboren dat de naam Jannie WN13 kreeg. Het dier is – volgens goed gebruik – vernoemd naar boswachter Jan Horstra die haar ringde.

Een volwassen zeearend in de vlucht

Rust van groot belang

Zeearenden zijn zeldzaam en bovendien erg verstoringsgevoelig tijdens een broedpoging. Om die reden hebben we het gehele voorjaar bewust niet gecommuniceerd over dit bijzondere nieuws. Alle activiteiten en onderhoudswerkzaamheden in de Leplaarplassen zijn in deze periode dan ook geannuleerd of verschoven. In het niet-toegankelijke gebied is bovendien cameratoezicht toegepast om nieuwsgierigen en eventuele kwaadwillenden tegen te kunnen houden. De meest kwetsbare periode voor de broedende arenden was tot en met mei. We zijn blij dat we de vogels in die periode optimale rust hebben kunnen garanderen.

© Interaxxie 2018 www.interaxxie.com
Jannie tijdens het ringen

Mijlpaal

Jannie is de eerste zeearend die is geboren in een gebied van Het Flevo-landschap. En de eerste zeearend die is geboren in de gemeente Almere. Het dier is dus erg bijzonder. Zowel voor ons als stichting, voor de stad Almere als voor de groeiende zeearendpopulatie in Nederland. De zeearend heeft zich op eigen kracht opnieuw gevestigd in Nederland. Eerst als wintergast, maar sinds 2006 ook als broedvogel. Het eerste broedpaar koos de Oostvaardersplassen als plek om te broeden, een teken dat het goed gaat met de natuurontwikkeling in de gebieden die tot het Nationaal Park Nieuw Land behoren. Het aantal zeearenden in ons land neemt sindsdien toe. De in Nederland geboren zeearenden nemen steeds vaker nieuwe broedgebieden zoals de Lepelaarplassen in gebruik.

Onderzoek

De jonge zeearend werd medio mei geringd en gezenderd door de Werkgroep Zeearend Nederland (WZN). Uit de zenderinformatie kunnen we opmaken dat Jannie inmiddels is uitgevlogen en zich steeds verder van het ouderlijke nest ophoudt. Ze zal de komende tijd nog door haar ouders worden gevoerd en beschermd totdat ze volledig zelfstandig is. De onderzoekers van WZN hopen Jannie’s levenswandel – dankzij de zender – in de toekomst gericht te kunnen volgen en meer te leren over de leefwijze van Nederlandse zeearenden. Uiteraard houden wij u als volger van Het Flevo-landschap op de hoogte van Jannie‚Äôs omzwervingen en avonturen.

Kraambezoek

Wilt u op kraambezoek komen? Kom dan langs in observatiehut ‘De Lepelaar’ in de Lepelaarplassen of post op de Oostvaardersdijk. U maakt daar – met een beetje geluk – kans om Jannie en haar ouders te zien rondvliegen en jagen boven de centrale plas en de natte graslanden.

Lees meer over het zenderen van jonge zeearenden (waaronder Jannie) op de website van de Werkgroep Zeearend Nederland.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?