Vrijwilligersdag 23 mei 2023

Kom op dinsdag 23 mei, samen met alle vrijwilligers van Het Flevo-landschap, een mooie dag
beleven op Vakantiepark ‘t Urkerbos.

Programma

09.15 uur; ontvangst met aansluitend welkomstwoord van Interim directeur Jan Leentvaar
10.30 tot 12.30 uur; eerste excursie
12.30 tot 14.00 uur; gezamenlijke lunch
14.00 tot 16.00 uur; tweede excursie
16.00 tot ca 17.00 uur; afsluitende borrel
17:00 uur; einde programma

Hieronder lees je meer over de inhoud van de excursies. Geef in het contactformulier je voorkeur op. Wij proberen rekening te houden met je wensen. Vergeet je wandelschoenen niet aan te trekken!

Het adres van Vakantiepark ‘t Urkerbos is Vormtweg 9, Urk.

Van der Lijn reservaat

We vertrekken wandelend vanaf de camping onder leiding van Paul van Olm naar het nabijgelegen Van der Lijn reservaat. Het enige geologisch reservaat van Nederland. Het Van der Lijn-reservaat is een aardkundig monument. De stenen liggen er bijna allemaal nog precies op dezelfde plek als waar de gletsjer ze heeft achtergelaten. De ongerepte ligging is echter uniek. Omdat het gebied erg kwetsbaar is en grote wetenschappelijke waarde heeft, is het niet reservaat niet toegankelijk voor publiek. Maar vandaag kunnen jullie er een kijkje nemen.

Ginkiestocht op Urk

We vertrekken met auto’s naar Urk. Daar wacht een gids ons op en we wandelen door de ginkies; korte, smalle steegjes die gebruikt werden voor allerlei kattenkwaad, om op zaterdagavond je liefje te kussen en om te ontkomen aan ernstige gevaren.

Rotterdamse Hoek

Roelof Duijff neemt je mee naar De Rotterdamse Hoek. Deze plas bestaat al sinds de drooglegging dankzij de hoge kweldruk uit het IJsselmeer en is in trek bij watervogels. Het omringende bos bestaat vooral uit zwarte els, schietwilg, iep en zomereik. Het gebied ligt op de trekroute van vele zangvogels en er broeden diverse bosvogels. Tip: verrekijker mee en na natte periode laarzen aan. We gaan hier met auto’s naar toe.

 

Bosbeheer Urkerbos

Beheerder Noord, Jasper Wolfswinkel, moet regelmatig keuzes maken over bosbeheer. Hoe verhoog je bijvoorbeeld de natuurwaarde van een bos? Is houtoogst een taboe of juist niet? Welke bomen oogst je dan en welke juist niet? Jasper neemt je graag mee door het Urkerbos en praat je bij over alles wat er komt kijken bij bosbeheer.

Toppad Urk

Nog zo’n pareltje! Het Toppad op Urk. Het Toppad is het eerste Staatsnatuurmonument in de provincie Flevoland en ligt midden in de bebouwing van Urk. Dit gebied is normaal gesproken gesloten voor publiek. Ecoloog Jeroen van Wijk neemt je mee door dit bijzondere gebied. We gaan hier met de auto naar toe.

Vogels in het Urkerbos

Pak je verrekijker en ga mee met Norbert Kwint het Urkerbos in. We wandelen vanaf de camping naar dit ‘oude’ bos. Hier vind je veel bosvogels zoals de appelvink, kleine bonte specht, boomklever en ook de appelvink, buizerd en havik wordt hier regelmatig gezien.

Deze twee excursies wil ik graag aan meedoen
Mochten deze excursies (onverhoopt) vol zijn, dan is dit mijn derde optie
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?