Edelhertenbronst

© Interaxxie fotografie

Vanaf eind september tot medio oktober zijn de doorgaans stille herten luidruchtig aan het burlen en hun krachten aan het meten. Dat kan maar één ding betekenen: de bronsttijd is begonnen! De herten strijden met elkaar om de hinden en de uiteindelijke winnaar mag de hinden dekken en wordt de vader van een nieuwe lichting kalfjes.

De bronstperiode is een indrukwekkend spektakel. Dat moet je eens meegemaakt hebben!

Wat is de bronst?

Edelherten leven in roedels. De vrouwelijke herten (de hinden) vormen samen met de jonge, onvolwassen herten een roedel waarbij de dominante hinde de leidster van de groep is. Volwassen herten – de mannen – vormen een aparte roedel en leven dus apart van de hinden.

Eind september begint de paartijd en gaan de herten op zoek naar de hinden. Voordat een hert daadwerkelijk met een hinde kan paren wordt er tussen de herten een felle strijd gestreden. Deze periode noemen we de bronstperiode.

Typisch bronstgedrag

Door hard te burlen laten de herten aan elkaar weten dat ze er zijn. Hoe harder en vaker een hert burlt, des te groter en sterker hij is. Burlen klinkt als een mix van loeien en leeuwengebrul en is bedoeld om zowel de concurrent als de hinden te imponeren. Naast burlen strijden de herten ook letterlijk met elkaar om hun krachten te meten. Ze besproeien zich met urine om met hun geur en gedrag extra imponerend over te komen. Rivalen gaan in eerste instantie langzaam naast elkaar lopen. Vaak zal er één weglopen, maar als ze even sterk zijn, kan er een pittig gevecht losbarsten. Tijdens een gevecht proberen de herten elkaar met hun gewei weg te duwen.

Zo’n gevecht kan uren duren. De sterkste mag uiteindelijk paren met de hinden en voor nieuwe nakomelingen zorgen.

Bronstexcursies

Natuurpark Lelystad is één van de beste plekken in ons land om de edelhertenbronst van dichtbij en in alle rust te bekijken. Vanaf de paden rondom en door het hertengebied heb je goed zicht op de dieren. Het Flevo-landschap organiseert al jaar twee soorten bronstexcursies: een wandelexcursie en een wagenexcursie. De eerstvolgende excursies zijn in september / oktober 2024.

Veelgestelde vragen

De wandelexcursie en de wagenexcursie starten bij het bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad.

De kosten voor een wandelexcursie zijn €6,00 voor begunstigers en € 7,50 voor niet-begunstigers.

De kosten voor een wagenexcursie zijn €7,50 voor begunstigers en € 9,50 voor niet-begunstigers.

Je kunt ook op eigen gelegenheid de bronst beleven. Daarbij is het belangrijk dat je altijd op de paden blijft. Het park is geopend van zonsopgang en tot zonsondergang.  In oktober varieert de sluitingstijd tussen 18.45 en 19.15 uur. Wanneer je op eigen gelegenheid het park bezoekt, moet je voor sluitingstijd het park weer verlaten hebben.

Blijf altijd op de paden. Tijdens de bronst zitten edelherten vol testosteron en ze kunnen bezoekers die hun territorium binnendringen agressief benaderen. Dit vormt een gevaar voor bezoekers en voor de dieren.

Draag geen parfum of krakende kleding/schoeisel. Herten hebben een goed gehoor en goede reukzin. Hinden zullen bij een gevoel van onraad of onveiligheid weglopen.

Wil je de herten fotograferen? Blijf ook dan op de paden en gebruik geen flitser. Dit stoort de dieren.

Honden zijn welkom in het park, maar wel graag aan de lijn houden. In het gebied van de edelherten zijn honden niet toegestaan. Tijdens de excursie mogen er geen honden mee.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?