Exmoorpony

De Exmoorpony is – net als het przewalskipaard – een ondersoort van het wilde paard. Deze pony’s hebben sinds de prehistorie overleefd in geïsoleerde streken in het Verenigd Koninkrijk, zoals Nationaal Park Exmoor, waarna ze zijn vernoemd. Exmoorpony’s kenmerken zich door hun licht- of donkerbruine vacht met meelsnuit. Ze worden in Nederland steeds vaker ingezet voor de begrazing van natuurgebieden.

English Deutsch

Exmoorpony’s leven nog maar relatief kort in Natuurpark Lelystad. Begin 2024 zijn er drie merries en een hengst naar het park gehaald om de laatste przewalskipaarden van het park gezelschap te houden. De kudde przewalskipaarden in Natuurpark Lelystad werd – door ouderdom – steeds kleiner. Zo klein zelfs, dat de resterende przewalski’s de groepsdynamiek en sociale contacten met andere paarden begonnen te missen. De paarden op leeftijd werden sloom, te zwaar en oogden futloos. Door de Exmoorponys toe te voegen aan de kudde ontstond er weer een dynamische, vitale kudde met natuurlijk gedrag. De przewalski’s leefden zichtbaar op na de komst van de Exmoors.

Naam: Exmoorpony

Soortnaam:Equus ferus caballus

Familie: Equus ferus

Leefgebied: Verenigd Koninkrijk 

Lengte: 1,15 - 1,30 meter hoog

Gewicht: 300 - 350 kg

Voedsel: gras en kruiden

Meelsnuit

De Exmoor is een vrij kleine pony. Merries zijn tussen de 1,15 en 1,25 meter groot. Hengsten en ruinen zijn meestal iets groter (1,20 tot 1,30 meter). De pony’s zijn lichtbruin tot donkerbruin van kleur. Ze hebben lichtgrijze ringen rond de ogen. De buik en de binnenkant van de dijen zijn veel lichter gekleurd dan de rug. Rondom de neusgaten en de mond hebben de pony’s een grijsbruine kleur, zodat het lijkt alsof ze hun mond in een bak met meel hebben gestoken. Dit wordt een “meelsnuit” genoemd.

Wilde trekjes

Exmoorpony’s lijken sterk op de grottekeningen van wilde pony’s uit de ijstijd en op het przewalskipaard. Net als het przewalskipaard heeft de Exmoorpony ander DNA dan tamme paardenrassen. Zowel de Exmoor als de przewalski vertonen dan ook nog veel opvallend ‘wilde’ trekjes. Zo zijn de dieren ongevoelig voor allerlei paardenziektes en kunnen ze erg goed tegen kou (ze kunnen zich prima redden tijdens strenge winters, zonder beschutting of extra voedsel). Dat maakt hen ideaal om jaarrond zelfstandig te leven in natuurgebieden en daar natuurlijk, wild gedrag te vertonen.

Leefgebied

Exmoors zijn geheel zelfredzaam en kunnen uitstekend overleven in de natuur. Door de manier waarop de pony’s grazen en het voedsel verteren, verspreiden ze zaden van planten en doordat ze jonge boompjes en andere laaggroei eten, houden ze bos- en heidegebieden open. Zo wordt de toename van bepaalde zeldzame planten, insecten en vogels gestimuleerd.

In Natuurpark Lelystad leven de Exmoors samen in één gebied met de przewalskipaarden en wisenten.

Omdat Exmoorpony’s eeuwenlang hebben geleefd in het ruige landschap van het Exmoor National Park, hebben ze zich aangepast aan het eten van taaie, vezelrijke grassoorten. Ze hebben sterke kaken en tanden ontwikkeld, waardoor ze in staat zijn om zelfs door de zwaarste vegetatie te grazen.

Wist je dat?

- Exmoorpony's staan ​​erom bekend vriendelijk, betrouwbaar, levenslustig en intelligent te zijn. 
- Anders dan przewalski's zijn Exmoorpony's te temmen. De pony's worden vaak gebruikt om te leren paardrijden.
- De Exmoorpony is vrijwel onveranderd gebleven sinds de prehistorie. Op rotstekeningen, zoals in de grotten van Lascaux, staan pony's die heel erg lijken op de Exmoorpony.
- De Exmoors hebben het naar hun zin in Natuurpark Lelystad. Er zijn inmiddels al meerdere veulens geboren.