Nationaal Park Nieuw Land

Over het gebied

Nationaal Park Nieuw Land is een grote en diverse, aaneengesloten natuurzone in het hart van Nederland. Land dat door mensenhanden uit water is gemaakt, maar door de natuur is ingericht met prachtige en unieke natuurgebieden als resultaat. Er bestaat geen ander nationaal park binnen of buiten Nederland met ditzelfde verhaal. Dit is delta natuur in optima forma.

Nationaal Park

De Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden en het Markermeer vormen Nationaal Park Nieuw Land. De internationale natuurwaarden zijn enorm. Er is veel te zien en er zijn genoeg avonturen te beleven. Nieuw Land wordt verder uitgebreid en versterkt door natuurlijke verbindingen met de omringende natuur. Met de Marker Wadden, het jongste natuurgebied ter wereld, wordt het een nog groter vogelparadijs dan het nu al is.

Zo bundelen vier grote natuurgebieden in Flevoland hun krachten. Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland. Samen met Stichting Het Flevo-landschap, Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad en Rijkswaterstaat beheren en ontwikkelen zij dit weidse natuurgebied. 

In ontwikkeling

Omdat Nieuw Land zich blijft ontwikkelen, is ieder bezoek een verrassing. Elke keer is de natuur anders en ontstaan andere manieren om haar te beleven. Dit maakt Nieuw Land anders dan alle andere (inter-)nationale parken. Waar instandhouding en continuïteit vaak de boventoon voeren bij nationale parken, voeren verandering en avontuur de boventoon bij Nieuw Land. Dit is het kompas voor de ontwikkeling van Nieuw Land tot Nationaal Park van Wereldklasse.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen zijn één van de kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land. De Lepelaarplassen zijn rijk aan vogels en heeft een Natura 2000-status (en behoort daarmee tot het selecte netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa). De plassen behoren tot de mooiste plekjes van Flevoland. Hier zijn ruim driehonderd soorten vogels waargenomen. Onder meer de imposante zeearend broedt in het gebied. In de Natte Graslanden aan de zuidkant van de Lepelaarplassen broeden moerasvogels, weidevogels en eenden. Lepelaars en reigers jagen in de ondiepe greppels en plassen en in de Kwelzone langs de dijk op kleine visjes. Er overwinteren veel ganzen op de Lepelaarplassen.

Kijk voor meer informatie over dit gebied op de website van Nationaal Park Nieuwland.

Locatie

Nationaal Park Nieuw Land ligt bij Almere.

Praktische informatie

Wandelen

Er lopen diverse wandelpaden door de verschillende gebieden.

Fietsen

Er lopen diverse fietspaden door de verschillende gebieden.

Parkeren

Parkeer je auto bij voormalig bezoekerscentrum De Trekvogel of bij Camping Waterhout voor een bezoek aan de Lepelaarplassen.

Verrekijker aanbevolen

Neem je verrekijker mee. Dan kun je alle vogels beter zien.

Picknicktafel

Er zijn in de verschillende gebieden bankjes en tafels aanwezig waar je even rustig kunt zitten om wat te eten en te drinken.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?