Ooievaarplas

Over het gebied

De Ooievaarplas is een verborgen pareltje van Het Flevo-landschap. Hier kun je in alle rust de jonge poldernatuur beleven. Het gebied is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de A6 en bestaat uit water, omgeven door rietkragen, ruigten en wilgenbos. Het gebied is rijk aan vogels. Op de resten van een oude zanddepot groeien bijzondere plantensoorten.

Water, riet, struweel en bos

Het waterrijke bosgebied is kenmerkend voor een jong polderbos: je wandelt en fietst hier langs rietkragen en ruigten met vlier- en wilgenstruweel. Op een oud zanddepot zorgen variatie in hoogte en ondergrond voor een interessante vegetatie. Naast pioniersoorten groeien hier bijzondere planten als fraai duizendguldenkruid en gewone agrimonie.

Oeverzwaluwwand

De gevarieerde begroeiing is voor veel vogels reden zich in dit gebied te vestigen. Oeverzwaluwen scheren over het wateroppervlak en bouwen hun nesten in een speciaal voor hen aangelegde kunstwand. Soms komt de visarend op bezoek en in de winter gebruiken aalscholvers de oudere wilgen langs de rand van de plas als slaapplaats. Vlakbij het Hajé restaurant staat een ooievaarsnest op een paal. Deze kunnen zich hier vanuit Natuurpark Lelystad vestigen.

Vogels spotten

Vanaf restaurant Hajé langs de A6 is de Ooievaarplas te bereiken via het fietspad. Wandelend over het fietspad is het waterrijke en ruige natuurgebied goed te bekijken. Een uitkijkheuvel bij het restaurant biedt een goed uitzicht over een groot deel van het gebied, met een verrekijker of telescoop kun je vanaf deze plaats goed naar vogels kijken.

Natuur en rust

De Ooievaarplas en omgeving hebben een strikte natuurbestemming (in de naastgelegen Reigerplas kan ook gerecreëerd worden). Toch kun je ook rond de Ooievaarplas fietsen over een mooi, slingerend fietspad. Je deelt het pad wel met de aanwezige koeien die het gebied begrazen, dus wees alert op herkauwende tegenliggers. De Ooievaarplas is een rustgebied voor watervogels en oeverzwaluwen. In het natuurlijke wilgenbos tegen de Ooievaarplas aan, ligt een voormalig zanddepot met bijzondere planten.

Locatie

Ter hoogte van wegrestaurant Hajé tussen A6, Lepelaartocht en Ooievaarsweg.

Praktische informatie

Verrekijker aanbevolen

Er is genoeg te zien, dus neem je verrekijker mee.

Honden aan de lijn

Aangelijnde honden zijn welkom.

Parkeren

Zet je auto bij Hajé of aan de Ooievaarweg

Fietspaden

Gebied is ook per fiets te ontdekken.

Rolstoeltoegankelijk

Het gebied is rolstoeltoegankelijk.

Bankjes aanwezig.

Er zijn bankjes aanwezig waar je even uit kunt rusten.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?