Vaartsluisbos

Over het gebied

Een populierenbos, in trek bij wandelaars die er al dan niet vergezeld van een hond een rondje kunnen doen. Het bos is ontsloten door een schelpenfietspad en een doorgaand verhard fietspad (naar het Wilgeneiland en het Wilgenbos). Er staan enkele bankjes en picknicktafels.

Tussen de Vaarten

Het Vaartsluisbos ligt ingeklemd tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Deze twee kanalen zorgen voor de afwatering van Zuidelijk Flevoland. De namen verwijzen naar de hoogteligging: de Hoge Vaart ontwatert de hoge kant van Flevoland, de gebieden grenzend aan de Randmeren. De Lage Vaart bevindt zich aan de lagere westkant. Beide vaarten kennen een eigen waterpeil. Het verschil daartussen is ongeveer 1 meter. Dit is goed te zien bij de Vaartsluis en het gemaal de Blocq van Kuffeler, waar de twee wateren bij elkaar komen.

Populieren en wielewaal

De belangrijkste boom in het Vaartsluisbos is de populier waarvan er allerlei rassen voorkomen. Samen met de bospaden, sloten, poelen en open ruimtes zorgen de populieren voor variatie. De ondergroei bestaat vooral uit vlierstruiken. Het Vaartsluisbos biedt de gelegenheid kennis te maken met de wielewaal die zich in de toppen van de hoge bomen prima thuis voelt.

Aantrekkelijk voor recreanten

Hoewel het Vaartsluisbos grenst aan de drukke autoweg De Hoge Ring, heb je daar in het bos geen last van. Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor recreanten is er een schelpenfietspad aangelegd en zijn er enkele picknicktafels en bankjes geplaatst. Ook zijn er boomsoorten zoals zoete kers, walnoot en tamme kastanje geplant.

Het Vaartsluisbos is het enige losloopgebied van Het Flevo-landschap. De hond mag van de wegen en paden, maar moet onder appel blijven. Lees hier meer over ons hondenbeleid.

Locatie

Ten noorden van Almere, tussen de Hoge en Lage Vaart en langs De Hoge Ring van Almere.

Praktische informatie

Wandelen

Wandelen op paden.

Parkeren

Parkeren aan de Vaartsluisweg.

Honden toegestaan

De hond mag van de wegen en paden maar moet onder appel blijven.

Picknicktafel / bankje

Picknicktafel / bankje aanwezig om iets te eten of te drinken.

Laarzen aanbevolen

Voor sommige delen zijn laarzen aanbevolen.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?