Aangelijnd of niet?

© Ernst Dirksen Fotografie

In veel gebieden van Het Flevo-landschap zijn bezoekers met hun hond van harte welkom. Meestal mag de hond aangelijnd mee. Op een aantal plekken mag je hond onder appèl lopen. Het Flevo-landschap faciliteert uitdrukkelijk géén hondenuitlaattereinen, wij beheren en beschermen natuurgebieden. Bezoekers met honden zijn dus beiden te gast in onze gebieden. Vanwege een groeiend aantal incidenten met loslopende honden vragen wij bezoekers vriendelijk om zich aan de regels te houden en de natuur te respecteren.

Waarom aangelijnd?

Het is heerlijk om te wandelen met de hond door het bos. Echter moet in veel natuurgebieden de hond aangelijnd worden. Het Flevo-landschap loopt hierbij soms tegen onbegrip aan maar wil toch benadrukken dat het voor de dieren in de vrije natuur soms van levensbelang is om niet met loslopende honden geconfronteerd te worden.

Honden hebben een jachtinstinct en als een hond wild ruikt wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond dat dier opsporen. Komen de honden te dichtbij? Dan schrikken de dieren en vluchten zij weg. Bijvoorbeeld als er weer reeën geboren zijn. Kleine reeën zijn niet opgewassen tegen honden en kunnen nog niet zo goed wegrennen. Ze schrikken van honden en lopen weg met als gevolg dat ze hun moeder niet meer terug kunnen vinden of erger.

Samen op pad

Een hond hoeft niet perse de dieren te bijten om schade te veroorzaken, want ook alleen het schrikken kan dodelijk zijn. Ook kunnen honden het broeden van de vogels ernstig verstoren met alle gevolgen van dien.

Kijk dus bij elk informatiepaneel bij een natuurgebied of je hond hier los mag lopen of aangelijnd moet blijven. Om het voor jou als hondenbezitter overzichtelijk te maken, lees je hieronder waar je wel en niet met je hond mag komen. 

Commerciële activiteiten in onze gebieden zijn verboden. Dit betekent dus ook dat uitlaatservices of hondenscholen niet zijn toegestaan.

Op stap in onze gebieden

Honden onder appèl

Daar waar de hond los mag, moet hij wel altijd onder appèl blijven. Dat houdt in dat de hond op het pad moet blijven en in het zicht van jou als eigenaar of begeleider. De hond mag dus niet door het bos struinen en achter vogels, wild of grazers aan rennen.
Verstoring van de fauna is een strafbare overtreding.

 

Je blijft altijd verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?