Pampushout

© Rien Wanders

Over het gebied

Stadsbos Pampushout in Almere is voor vele Almeerders hun achtertuin. Dé plek om even een frisse neus te halen, de hardloopschoenen aan te doen, een rondje te fietsen of te relaxen met een picknick in het park. In het gebied is ruimte voor recreatie en sporten voor vele stadsbewoners, maar Pampushout is óók het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren èn bevat verrassend mooie natuur. Ook bezoekers en natuurliefhebbers van buiten de stad kunnen hier hun hart ophalen.

Genieten van groen

Met de aanleg van de wijk Almere Poort is Pampushout Zuid getransformeerd van polderbos naar stadsbos. Het bos is opnieuw ingericht en daarmee veel toegankelijker geworden. Er loopt een fietspad vanuit het Cascadepark, wandelaars vinden er een mooie laan om over te wandelen en er zijn kronkelige paden dwars door het bos om over te struinen. Via het Homeruspad is het bos bereikbaar voor wie met de auto komt.

Gevarieerd gebied

Pampushout is niet voor niets één van de meest bezochte bossen in Almere. Het is een gevarieerd natuurgebied en een ware oase voor mens en dier. Hier vinden oeverzwaluwen beschutting in de prachtige zwaluwwand bij de poel. Kleine zangvogels broeden in het struikgewas en reeën, konijnen en vossen vinden hier voedsel en een schuilplaats. Te voet, te fiets, te paard of op de skeelers: er is van alles te zien!

De natuur als fitnessruimte

Bewegen in de natuur levert je een enorme energieboost op. Sporten in de natuur is heerlijk, want zeg nou zelf, rennen over kleine paadjes of buikspieroefeningen doen in het gras is toch 100x leuker dan sporten in een sportschool? Sporten in de Pampushout is nu nog leuker! Het Flevo-landschap heeft met hulp van bootcampclub Run4Free een beweegparcours aangelegd. Op de houten toestellen kun je je evenwicht, kracht of uithoudingsvermogen trainen te midden van het groen en met frisse buitenlucht: hier kan je 24/7 onbeperkt gratis sporten.

Veel meer dan een stadsbos

De bewoners van Almere Poort, Muziekwijk Noord en de Noorderplassen hebben de Pampushout al in hun hart gesloten. Maar Pampushout is méér dan een stadsbos. Ook bezoekers en natuurliefhebbers van buiten de stad kunnen er heerlijk vele uren verblijven middenin de natuur. Er is namelijk veel te zien en te beleven! Een korte opssoming:

  • Watercypres: de 7,5 miljoenste boom van Almere.
  • Land Art sculptuur Cityscape follows Manscape van de Almeerse kunstenares Lieke Frielink.
  • Land Art-object Polderland Garden of Love and Fire, ontworpen door de vermaarde Amerikaanse architect en kunstenaar Daniel Libeskind.
  • Pampushaven: een bijzondere rustplaats voor watervogels.
  • Oeverzwaluwwand: waar in het voorjaar en de zomer zwaluwen broeden.
  • Beveroevers: geleidelijk aflopende oevers waar bevers zich thuisvoelen.
  • Ondergrondse scheepswrakken: beleefbaar via de Scheepswrakken-wandeling.
  • Er zijn drie uitgezette wandelroutes, fietspaden, twee ruiterroutes en een skeelerroute.

Neem dus zeker eens een kijkje als je de volgende keer in Almere bent!

Locatie

Ten westen van Almere en ten noorden van Almere Poort.

Praktische informatie

Picknicktafel / bankjes

Neem wat lekkers te eten en drinken mee. Kun je fijn een pauze nemen op de picknickbank en de omgeving rustig bekijken.

Parkeren

Parkeren kan bij de Kiem aan de Godendreef. Ook kun je parkeren bij de Pampushavenweg.

Wandelpaden

Er kan heerlijk gewandeld worden.

Fietspaden

Je kunt er ook heerlijk fietsen.

Honden onder appel

Honden zijn welkom in dit gebied, maar wel onder appel en op het pad.

Paarden toegestaan

Er is een ruiterpad aanwezig.

Rolstoeltoegankelijk

De Pampushout is deels rolstoeltoegankelijk.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?