© Ernst Dirksen Fotografie

Over het gebied

Voormalige zandwinplas omgeven met bos. Het spontaan ontstane bos doet denken aan een oerwoud, want het is vrijwel ondoordringbaar. In het voorjaar wordt het Wilgenbos overspoeld met de klanken van zangvogels. Bijzondere bewoners zijn de ijsvogel en de bever.

Rijk aan wilgen

Het Wilgenbos doet zijn naam eer aan: rond de voormalige zandwinplas en op het Wilgeneiland domineren schietwilgen het bosbeeld. Maar er groeien ook struikvormige wilgensoorten zoals geoorde wilg, amandelwilg en boswilg. Veel bezoekers maken de vergelijking met een oerbos of regenwoud. Het bos is overdadig groen en bijna ondoordringbaar door de vele omgewaaide bomen en struiken en de weelderige onderbegroeiing van brandnetel en kleefkruid.

IJsvogels en bevers

Vooral ’s ochtends vroeg in de maanden mei en juni is het koor van zangvogels overweldigend. Het is dan een bijzondere belevenis om door dit pure natuurbos te wandelen. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen bij de plassen in het bos. Op twee plekken zijn uitkijkschermen geplaatst waarvandaan watervogels onopgemerkt zijn te bespieden. Ook de ijsvogel broedt er.

De bever voelt zich helemaal thuis in het Wilgenbos en heeft zich gevestigd langs de watergang die door het bos loopt. ’s Avonds zijn de bevers geregeld te zien terwijl ze de plas over zwemmen of zich op de oever te goed doen aan de bast van omgeknaagde bomen of struiken.

Verbinding met Oostvaardersplassen

Het Wilgenbos staat met een enkele honderden meters brede natuurstrook in verbinding met de Oostvaardersplassen. De Grote Vaartweg kruist deze natuurstrook, maar de brug over deze strook is zo uitgevoerd dat grote en kleine dieren gemakkelijk lopend of zwemmend onder de weg door kunnen.

Locatie

Tussen Lepelaarplassen, Oostvaardersdijk en industrieterrein de Vaart.

Praktische informatie

Wandelen

Vrij wandelen op de paden. De Oerbosroute staat aangegeven in dit gebied.

Verrekijker aanbevolen

Neem je verrekijker mee om de vogels goed te kunnen zien.

Parkeren

Je kunt je auto parkeren bij voormalig bezoekerscentrum De Trekvogel of aan de Grote Vaartweg.

Honden niet toegestaan

In dit gebied zijn honden niet toegestaan.

Laarzen

Het gebied kan drassig en vochtig zijn. We raden aan om laarzen te dragen.

Kijkscherm / kijkhut

Er zijn kijkschermen / kijkhutten aanwezig om de vogels rustig te bekijken.

Picknicktafel

Er zijn bankjes en picknicktafels aanwezig om even te zitten en wat te eten en drinken.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?