© Ernst Dirksen Fotografie
IJsvogel

Spontaan wilgenwoud

Zodra je via slingerende paden het Wilgenbos binnengaat ervaar je een andere wereld. Een dicht wilgenwoud dat hier spontaan is geworteld in de polder. De Oerbosroute laat je de veerkracht van de natuur zien en ervaren. Uit omgevallen bomen, die dood lijken, ontspringen nieuwe takken. In het voorjaar word je getrakteerd op een prachtig fluitconcert van alle vogels die leven in het Wilgenbos.

De route

©

 

Met de oerbosroute kom je langs de volgende hoogtepunten:

  1. Zuiderzeewerken
  2. Soortenrijk grasland
  3. Vogelparadijs
  4. Watervogels
  5. Natte schakel
  6. Beversporen

In de routebeschrijving vind je meer informatie over deze hoogtepunten. Inclusief mooie natuurfoto’s en leuke weetjes. Download de route op deze pagina en geniet van deze avontuurlijke wandeling.

Praktische informatie

Parkeren

Je kunt je auto gratis parkeren aan het Oostvaardersdiep 16.

Picknickbanken

Er staan (picknick)banken langs de route.

Laarzen aanbevolen

De paden kunnen nat zijn. Trek voor de zekerheid laarzen.

Leuk voor kinderen

Deze route is leuk om met kinderen te wandelen.

Verrekijker

Neem je verrekijker mee en ontdek de vele vogelsoorten die leven in het Wilgenbos.

Honden niet toegestaan

Honden zijn in dit gebied niet toegestaan.

Startpunt

Parkeerplaats aan het Oostvaardersdiep 16, 1309 AA Almere. Bereikbaar via de N701, langs het Markermeer.

Beoordelingen

2 beoordelingen

2.5 sterren
1 sterren

19 mei geen succes. We wilde met het gezin wandelen echter waren de paden niet gemaaid. Hoop dat het pad onderhouden wordt want we kwamen er wel achter dat het een mooi en vogelrijk gebied is.

Antwoord van Het Flevo-landschap

Hallo Christiaan,

Het Flevo-landschap beheert meer dan 50 natuurgebieden in Flevoland. Dat betekent dat er veel beheerwerk ligt, vooral in het voorjaar. Door de hoge temperaturen en de vele regen groeien gras en struiken momenteel zo snel, dat wij er niet tegen kunnen maaien. Over een tijdje (wanneer het groeiseizoen iets minder explosief wordt) lopen we die achterstand weer in.

We hopen dat je het tegen die tijd nog een keer probeert!

4 sterren

Op 15/7/23 hebben we deze wandeling gelopen. Het is een prachtig mooi, groen en verrassend bos. Wat opviel waren de vele vogelgeluidjes en uiteraard de mooi gekleurde hoge wilgenbomen. Er was helaas veel schade te zien van de storm 2 weken geleden. Halverwege de wandeling was een heel groot gedeelte eigenlijk onbegaanbaar door de vele omgevallen boven en takken. Dit maakte de wandeling ook nog avontuurlijk (en misschien een beetje gevaarlijk).

Antwoord van Het Flevo-landschap

Mooi dat je van de route hebt genoten Femke! We zijn druk doende om alle stormschade op te ruimen. Dat is een behoorlijk karwei, aangezien we meer dan 5.000 hectare onder beheer hebben, maar weet dat er aan wordt gewerkt.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Oerbosroute Wilgenbos

Wandelroute 3,5 km

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?