Lepelaarplassen-centrale-plas-aalscholverkolonie.jpg

Lepelaarplassen

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Fietspaden
 • Horeca in de buurt
 • Laarzen aanbevolen
 • Verrekijker aanbevolen
 • Kijkhut / Kijkscherm
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Loop tussen de rietvelden en wilgenbossen, door geurende braamstruiken, langs hoge schietwilgen en overweldigend groen van overhangende vlierstruiken. Je waant je in een andere wereld in de Lepelaarplassen! Dit prachtige natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden is een paradijs voor water- en moerasvogels. Kom wandelen of fietsen en vanuit de observatiehutten vogels spotten.

Vogelparadijs
De Lepelaarplassen behoort tot de mooiste plekjes van Flevoland. Hier zijn al ruim driehonderd soorten vogels gespot. Het bezoekerscentrum De Trekvogel is een goed startpunt voor een fietstocht of wandeling. Vooral vanaf de Oostvaardersdijk hebben fietsers en wandelaars een goed uitzicht over het gebied.

Observatiehutten
Langs het fietspad rond de Lepelaarplassen staan verschillende observatiehutten. Vanaf het fietspad langs de Hoge Vaart loopt een wandelpad naar observatiehut de Lepelaar. Deze hut biedt een prachtig uitzicht op de Grote Plas, het omringende wilgenbos en de aalscholverkolonie. Hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels, Hans Peeters, beoordeelt deze vogelobservatiehut met vier van de vijf sterren. Als amateurfotograaf verblijft hij vele uren in verschillende hutten. "Het gehele jaar door valt hier wat te beleven", schrijft hij in zijn blog. Ter hoogte van de Natte Graslanden staan twee observatiehutten, waaruit je een goed zicht hebt op dit vogelrijke weidegebied.

Routes

Wij raden aan laarzen of stevige wandelschoenen aan te trekken bij een bezoek aan de Lepelaarplassen.   

Nationaal Park Nieuw Land
De Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte met prachtige en unieke natuurgebieden als resultaat. Samen vormen ze het grootste man-made natuurgebied ter wereld: Nationaal Park Nieuw Land.

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  De observatiehutten de Lepelaar, de Kiekendief en de Overloper langs het rondgaande fietspad zijn vrij toegankelijk. Honden zijn niet toegestaan.
  Gemeente
  Almere
  Plaats
  Almere
  Aangelegd in
  In 1968 ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland, in 1971 aangewezen als natuurreservaat.
  In beheer sinds
  1994
  Oppervlakte
  Ongeveer 500 ha.
  Bereikbaarheid
  Er worden regelmatig excursies door het gebied verzorgd.
  Ligging
  Ten noorden van Almere ter hoogte van gemaal de Blocq van Kuffeler, tussen de Oostvaardersdijk en Noorderplassen in Zuidelijk Flevoland.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Vaste activiteiten in Lepelaarplassen

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!