Bezoekerscentrum De Trekvogel (gesloten)

© Marjolein den Hartog

Bezoekerscentrum gesloten

Bezoekerscentrum De Trekvogel in Almere is voor langere tijd gesloten. We werken aan een nieuw bezoekerscentrum op deze locatie. Het Lepelaarplassengebied is uiteraard wel te bezoeken!

Met het nieuwe bezoekerscentrum willen we meer kwaliteit gaan bieden en gaan vertellen over het heden en verleden van de natuur, het landschap en de Zuidelijke Flevopolder. We werken aan een fijne plek om overdag iets te eten of te drinken en informatie over het natuurgebied en de locatie te krijgen, met uitzicht op de prachtige omgeving, op de grens van land en water.

Nationaal Park Nieuw Land

De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte. Samen vormen deze natuurgebieden Nationaal Park Nieuw Land, een vogelparadijs vlak bij de stad. We werken aan betere verbinding van de natuur in de gebieden en ontwikkelen nieuwe manieren om de natuur te beleven. Onverwacht en avontuurlijk.

Bijzondere natuur dichtbij

Het Lepelaarplassengebied (Lepelaarplassen, Wilgenbos en Vaartsluisbos) is een uniek stukje Nederland; het begin van het nieuwe land. Hier komen natuurbeleving, cultuurhistorie en ontspannen genieten samen. Door de verschillende soorten natuur heeft het elke natuurliefhebber wat te bieden. Maak een rustige wandeling naar de wetlands van de Lepelaarplassen en neem je verrekijker mee om vanuit de vogelkijkhut alle vogels goed te kunnen zien.

Het Wilgenbos is een mysterieus bos dat bewust met rust gelaten wordt. Verken hier je eigen paadjes en zoek de bevers. Het kan hier flink drassig zijn, dus vergeet je laarzen of wandelschoenen niet. Het Vaartsluisbos is een fijne plek voor een rustig rondje met de hond, een picknick met het gezin of je vaste hardlooproute.

Toekomstbeeld: startpunt en fijne pleisterplaats

Koffie met taart, een smaakvolle lunch, een borrel met een hapje erbij. Binnen volop zicht op het groen en de mooie luchten. Buiten zitgelegenheid, een natuurspeelplek en een fietsenstalling. Een plek om even aan te waaien, uit te rusten en bij te praten. Om meer te weten te komen over het gebied, routes en activiteiten. Om een wandeling of fietstocht te starten en na afloop ervaringen te delen. Een plek, kortom, die natuur, landschap en cultuurhistorie ademt. Waar je je thuis voelt – ook met modderige wandelschoenen en stevige rugzak – en graag terugkomt. Dat is hoe we bezoekers graag willen gaan ontvangen. De nieuwbouwplannen zijn inmiddels in ontwikkeling. We hopen in 2024/2025 weer bezoekers aan het Lepelaarplassengebied en Nationaal Park Nieuw Land te kunnen ontvangen.

Veelgestelde vragen

Het gebouw was om verschillende redenen aan vernieuwing toe. Het is in de jaren zestig voor tijdelijk neergezet en nu echt ‘op’. Door de constructie en gebruikte materialen was het niet te renoveren of verbouwen om te gaan voldoen aan de wensen van deze tijd.

Wij verwachten eind 2024 / begin 2025 het nieuwe bezoekerscentrum te kunnen openen.

Enkele keren per jaar kun je onder begeleiding van een gids door de Lepelaarplassen of is er een beverexcursie in het Wilgenbos. Houd onze activiteitenkalender in de gaten.

In verband met sluiting van bezoekerscentrum De Trekvogel starten de excursies tijdelijk vanaf Camping Waterhout, Trekvogelweg 10 in Almere.

Zeker! Het Wilgenbos, Vaartsluisbos en (delen van) de Lepelaarplassen kun je van zonsopgang tot zonsondergang bezoeken.

Praktische informatie

Wandelroutes

Bewandel onze route Oerbosroute Wilgenbos.

Parkeerplaats

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum.

Start excursies

In verband met de sluiting van bezoekerscentrum De Trekvogel starten onze excursies vanaf Camping Waterhout, Trekvogelweg 10 in Almere

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?