Vaartsluisbos-1.jpg

Vaartsluisbos

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Fietspaden
 • Honden toegestaan
 • Verrekijker aanbevolen
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Een populierenbos, in trek bij wandelaars die er al dan niet vergezeld van een hond een rondje kunnen doen. Het bos is ontsloten door een schelpenfietspad en er staan enkele bankjes en picknicktafels.

Tussen de Vaarten

Het Vaartsluisbos ligt ingeklemd tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Deze twee kanalen zorgen voor de afwatering van Zuidelijk Flevoland. De namen verwijzen naar de hoogteligging: de Hoge Vaart ontwatert de hoge kant van Flevoland, de gebieden grenzend aan de Randmeren. De Lage Vaart bevindt zich aan de lagere westkant. Beide vaarten kennen een eigen waterpeil. Het verschil daartussen is ongeveer 1 meter. Dit is goed te zien bij de Vaartsluis en het gemaal de Blocq van Kuffeler, waar de twee wateren bij elkaar komen.

Populieren en wielewaal

De belangrijkste boom in het Vaartsluisbos is de populier waarvan er allerlei rassen voorkomen. Samen met de bospaden, sloten, poelen en open ruimtes zorgen de populieren voor variatie. De ondergroei bestaat vooral uit vlierstruiken. Het Vaartsluisbos biedt de gelegenheid kennis te maken met de wielewaal die zich in de toppen van de hoge bomen prima thuis voelt.

Aantrekkelijk voor recreanten

Hoewel het Vaartsluisbos grenst aan de drukke autoweg De Hoge Ring, heb je daar in het bos geen last van. Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor recreanten, is er een schelpenfietspad aangelegd en zijn er enkele picknicksets en bankjes geplaatst. Ook zijn er boomsoorten zoals zoete kers, walnoot en tamme kastanje geplant.

Honden

Het Vaartsluisbos is het enige losloopgebied van Het Flevo-landschap. De hond mag van de wegen en paden maar moet onder appel blijven.
Lees hier meer over het hondenbeleid

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Vrij toegankelijk op wegen en paden.
  Gemeente
  Almere
  Aangelegd in
  1985
  In beheer sinds
  1994
  Oppervlakte
  72 ha
  Ligging
  Ten noorden van Almere, tussen de Hoge en Lage Vaart en langs De Hoge Ring van Almere.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!