Wilgenbos-7.JPG

Wilgenbos

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Laarzen aanbevolen
 • Verrekijker aanbevolen
 • Kijkhut / Kijkscherm
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Voormalige zandwinplas, omgeven met bos. Het spontaan ontstane bos doet denken aan een oerwoud, het is vrijwel ondoordringbaar. In het voorjaar wordt het Wilgenbos overspoeld met de klanken van zangvogels. Bijzondere bewoners zijn de ijsvogel en de bever.

Rijk aan wilgen

Het Wilgenbos doet zijn naam eer aan: rond de voormalige zandwinplas en op het Wilgeneiland domineren schietwilgen het bosbeeld. Maar er groeien ook struikvormige wilgensoorten zoals geoorde wilg, amandelwilg en boswilg. Veel bezoekers maken de vergelijking met een oerbos of regenwoud. Het bos is overdadig groen en bijna ondoordringbaar door de vele omgewaaide bomen en struiken en de weelderige onderbegroeiing van brandnetel en kleefkruid.

IJsvogels en bevers

Vooral ’s ochtends vroeg in de maanden mei en juni is het koor van zangvogels overweldigend. Het is dan een bijzondere belevenis om door dit pure natuurbos te wandelen.
Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen bij de plassen in het bos. Op twee plekken zijn uitkijkschermen geplaatst waarvandaan watervogels onopgemerkt zijn te bespieden. Ook de ijsvogel broedt er.
De bever voelt zich helemaal thuis in het Wilgenbos en heeft zich gevestigd langs de watergang die door het bos loopt. ’s Avonds zijn de bevers geregeld te zien terwijl ze de plas over zwemmen of zich op de oever te goed doen aan de bast van omgeknaagde bomen of struiken.

Verbinding met Oostvaardersplassen

Het Wilgenbos staat met een enkele honderden meters brede natuurstrook in verbinding met de Oostvaardersplassen. De Grote Vaartweg kruist deze natuurstrook, maar de brug over deze strook is zo uitgevoerd dat grote en kleine dieren gemakkelijk lopend of zwemmend onder de weg door kunnen.

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Vrij toegankelijk op de paden. Honden zijn niet toegestaan.
  Gemeente
  Almere
  Plaats
  Almere
  Aangelegd in
  In 1968 ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland.
  In beheer sinds
  1992
  Oppervlakte
  102 ha (bos) en 18 ha (plas)
  Ligging
  Tussen Lepelaarplassen, Oostvaardersdijk en industrieterrein de Vaart.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Vaste activiteiten in Wilgenbos

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!