Wilgenbos

Over het gebied
Voormalige zandwinplas omgeven met bos. Het spontaan ontstane bos doet denken aan een oerwoud, want het is vrijwel ondoordringbaar. In het voorjaar word je in het Wilgenbos overspoeld door de klanken van zangvogels. Bijzondere bewoners zijn de ijsvogel en de bever. Het bos maakt met de naastgelegen Lepelaarsplassen en Vaartsluisbos deel uit van Nationaal Park Nieuw Land.

Rijk aan wilgen
Het Wilgenbos doet zijn naam eer aan: rond de voormalige zandwinplas en op het Wilgeneiland domineren schietwilgen het bosbeeld. Daarnaast groeien er struikvormige wilgensoorten zoals geoorde wilg, amandelwilg en boswilg. Veel bezoekers maken de vergelijking met een oerbos of regenwoud. Het bos is overdadig groen en bijna ondoordringbaar door de vele omgewaaide bomen en struiken en de weelderige onderbegroeïng van brandnetel en kleefkruid.

IJsvogels en bevers
Vooral ’s ochtends vroeg in de maanden mei en juni is het koor van zangvogels overweldigend. Het is dan een bijzondere belevenis om door dit pure natuurbos te wandelen. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen bij de plassen in het bos. Op twee plekken zijn uitkijkschermen geplaatst waarvandaan watervogels onopgemerkt zijn te bespieden. Ook de ijsvogel broedt er.
De bever voelt zich helemaal thuis in het Wilgenbos en heeft zich gevestigd langs de watergang die door het bos loopt. ’s Avonds zijn de bevers geregeld te zien terwijl ze de plas over zwemmen of zich op de oever te goed doen aan de bast van omgeknaagde bomen of struiken.

Verbinding met Oostvaardersplassen
Het Wilgenbos is spontaan ontstaan na het droogvallen van de polder. Dit na het spontaan uitlopen en zaad zetten van de wilgentenen die in matten voor de bouw van de dijk zijn gebruikt.
Via een brede natuurstrook van enkele honderden meters lang staat het Wilgebos in verbinding met de Oostvaardersplassen. De kruising met de Grote Vaartweg is hiervoor geen beletsel: de brug over de natuurstrook is zo uitgevoerd dat grote en kleine dieren gemakkelijk lopend of zwemmend onder de weg door kunnen.

Avontuurlijk wandelen
Het Wilgenbos is niet alleen een bijzondere en een zeer biodiverse plek, maar ook een fantastische plek om te wandelen. Er loopt een bewegwijzerde wandelroute van ongeveer 4 kilometer door het bos die constant verrast: de Oerbosroute. Onderweg kom je omgevallen woudreuzen tegen die opnieuw uitlopen vanuit de stam, zie je de voormalige Zuiderzee terug in de schelpjes in wortelkluiten, kun je watervogels spotten vanachter twee kijkschermen, steek je de meest natte plekken over via een plankenpad en kun je hier letterlijk over water lopen. Halverwege de Oerbosroute passeer je namelijk het IJsvogelpad, een heus drijvend wandelpad. Een unicum in Nederland. Het pad bestaat uit bundels wilgentakken en holle buizen, is dik 200 meter lang en deint een beetje als je eroverheen loopt. Vanaf het pad heb je een prachtig vrij uitzicht van 360 graden op de omringende oevers: een perfecte plek om de naamgever van het pad, de ijsvogel, te zien.
Locatie
Tussen Lepelaarplassen, Oostvaardersdijk en industrieterrein de Vaart.
Praktische informatie
Wandelen
Je kunt vrij wandelen op de paden. De Oerbosroute staat aangegeven in dit gebied.
Verrekijker aanbevolen
Om de dieren en de omgeving goed te kunnen zien adviseren we je om een verrekijker mee te nemen.
Parkeren
Je kunt je auto parkeren bij voormalig bezoekerscentrum De Trekvogel, bij Camping Waterhout of aan de Grote Vaartweg.
Honden niet toegestaan
In dit gebied zijn honden niet toegestaan.
Laarzen
Het gebied kan drassig en vochtig zijn. We raden je aan om laarzen te dragen.
Kijkscherm / kijkhut
Er zijn kijkschermen / kijkhutten aanwezig om de vogels rustig te bekijken.
Picknicktafel
Er zijn bankjes en picknicktafels aanwezig om even te zitten en een pauze te nemen.