Lelystadse wisentstier uitgezet in de Maashorst

Maashorst_20190321_RV_022.jpgvrijdag 22 maart 2019

Op 21 maart is een jonge wisentstier uit Natuurpark Lelystad uitgezet in de Maashorst. Samen met een jonge stier uit de Veluwe moeten de dieren zorgen voor vers bloed in de Brabantse kudde.

Diversiteit
De stieren zijn genetisch niet verwant aan elkaar en aan de kudde. Daardoor kan de kudde zich verder uitbreiden zonder kans op inteelt. Op de Maashorst leven sinds het voorjaar van 2016 wisenten. In 2017 werden de eerste Brabantse kalfjes geboren. De komst van de twee jonge stieren zorgt ervoor dat de vrouwelijke kalfjes met een niet-verwante stier kunnen paren als ze volwassen zijn. Deze diversiteit is goed voor de kudde.

Nederlandse wisenten
Sinds drie jaar zijn er in Nederland vier gebieden waar wisenten leven. Dit maakt het mogelijk dat er dieren uitgewisseld kunnen worden binnen de landsgrenzen. Dat is goed nieuws want de dieren zijn hierdoor niet lang onderweg naar andere leefgebieden. Ook komt het de gewenning van de dieren in hun nieuwe leefgebied ten goede, omdat de omstandigheden zoals klimaat op veel vlakken gelijk zijn.

Uitwisseling
ARK Natuurontwikkeling heeft het uitwisselen van de dieren georganiseerd en samen met Het Flevo-Landschap en FREE Nature de benodigde acties mogelijk gemaakt. Het Flevo-Landschap en het wisentproject op de Veluwe hebben de dieren ter beschikking gesteld aan de Maashorst. Voor de gebieden waar de stieren vandaan komen, is de uitplaatsing van verwante dieren ook belangrijk omdat het een genetisch gevarieerde groep wisenten bevordert.

Voor hun komst naar de Maashorst zijn de stieren voorbereid op het transport en zijn de benodigde veterinaire onderzoeken gedaan. De kudde wordt de komende tijd extra in de gaten gehouden om te zien hoe de dieren aan elkaar en de nieuwe omstandigheden wennen.

Meer informatie over wisenten in de Nederlandse natuur is te vinden op www.ark.eu/wisent.

   

Foto's: de stieren worden vrijgelaten in de Maashorst en verkennen het gebied gezamenlijk (Roeland Vermeulen/Free Nature).

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!