Let op voor de eikenprocessierups

Eik.jpgvrijdag 07 juni 2019

Gaat u er binnenkort lekker op uit in een van onze gebieden? Pas dan op voor eikenprocessierupsen. De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen

UPDATE: op 10 juni zijn alle processierupsen en hun nesten langs de wandel- en fietsroutes in het Natuurpark verwijderd.

Wat is de eikenprocessierups ?
De eikenprocessierups is al ongeveer 25 jaar aanwezig in Nederland. In Flevoland komt hij verspreid over de gehele provincie voor waar eikenbomen staan. U loopt kans om de rups tegen te komen in Natuurpark Lelystad en op Schokland. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. In het Natuurpark hebben we de eiken gecontroleerd op de aanwezigheid van rupsen. Bomen met nesten zijn van een rood-wit afzetlint voorzien. Bij de ingang van het park, bij de entree van het bezoekerscentrum, bij de slagboom en bij de speeltuin hangen waarschuwingsposters. De rupsen worden in de loop van volgende week bestreden langs paden en wegen.

Waar moet u op letten?
Nesten van eikenprocessierupsen zien eruit als bolvormige, witgrijze plukken spinrag op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Ziet u zo'n nest? Raak dit dan niet aan en verblijf niet te lang in de buurt van een nest. De rupsen verspreiden microscopisch kleine, pijlvormige brandharen die tot jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen kunnen leiden.

Gezondheidsklachten na een wandeling?
Heeft u na een wandeling in de buurt van nesten last van jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Trek het plakband van de huid af, waardoor de haartjes aan het plakband blijven kleven. Spoel de huid daarna af met lauw water. Heeft u last van brandende ogen? Spoel deze dan schoon met veel lauw water. Voelt u zich misselijk of heeft u ademhalingsmoeilijkheden? Neem dan contact op met uw huisarts.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!