Indrukwekkende aantallen insecten geteld in hydrozone Schokland

Kleiner_Fuchs_(Nymphalis_urticae).jpgmaandag 26 augustus 2019

Eind juli/begin augustus zijn er tellingen verricht in de hydrozone van Schokland. De waarnemers waren onder de indruk van de grote hoeveelheden insecten in het gebied. Een van de tellers gaf aan in Nederland nog nooit zoveel vlinders te hebben gezien in 1 dag. Hij noteerde in 1 dag maar liefst 834 waarnemingen. Het meest opvallende waren de enorme hoeveelheden Distelvlinders (269 waarnemingen, totaal 2128 exemplaren). Daarnaast vlogen er Atalanta's, Dagpauwogen, Kleine vossen en Kleine koolwitjes rond. 

Het aantal Kleine vossen (79 waarnemingen, 117 exemplaren) was opvallend. Landelijk gaat het erg slecht met deze soort, maar in de hydrozone komen ze nog volop voor. Waarschijnlijk komt dit doordat de waterstand in het gebied kunstmatig hoog wordt gehouden (ter bescherming de archeologische artefacten in de bodem). Daardoor zijn de brandnetels in het gebied vorig jaar én dit jaar niet verdroogd. Iets wat in veel andere gebieden wel gebeurde.

Verder werden er "enorme aantallen" libellen geteld. Vooral veel algemeen voorkomende soorten (maar dan wel in grote aantallen). De meest bijzondere waarneming betrof een Zuidelijke keizerlibel.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!