Erop uit: vogels kijken

image-asset.pngdinsdag 21 januari 2020

Lekker erop uit? Ga dan eens in een van onze gebieden op zoek naar bijzondere wintervogels! Tijdens de winter overwinteren er diverse zeldzame soorten in ons land en door de summiere wintervegetatie zijn ze goed te zien. Denk bijvoorbeeld aan zeearenden, nonnetjes en pestvogels.

Zeearenden
Nationaal Park Nieuw Land is op dit moment waarschijnlijk de beste plek in Nederland om zeearenden te zien. Er zitten op sommige momenten meer dan tien arenden in het park en vijf tot zes arenden die eten van een prooi zijn geen zeldzaamheid. Bezoekers maken de meeste kans om de dieren te zien vanuit een van de observatiehutten en de kijkschermen in de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Ook de Oostvaardersdijk biedt regelmatig goed zicht op overvliegende zeearenden.

Nonnetjes
Een andere seizoensaanrader zijn de vele nonnetjes op vaarten en plassen in geheel Flevoland. Het nonnetje is een bijzonder fraaie wintergast uit Siberië en Rusland. Het mannetje heeft zwarte accenten op een spierwit verenkleed. Nonnetjes broeden niet in Nederland, maar grote aantallen strijken in de winter neer in het IJsselmeergebied. Vooral het Markermeer is favoriet. Nonnetjes jagen er in soms in grote groepen (vaak meer dan 250 vogels) op spiering. Het aantal overwinterende vogels is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zowel in Nederland als in geheel Noord-Europa. Dit jaar lijken er veel nonnetjes in Nederland te zijn. En als bonus zijn ze momenteel bovendien goed te zien. Vrijwel gegarandeerd succes heeft u op de kwelplassen van de Lepelaarplassen, langs de Oostvaardersdijk en op de plassen in Natuurpark Lelystad.

Pestvogels
Ook de fraaie pestvogel is een wintergast uit noord-Europa. De pestvogel bewoont dichte taiga in Noord-Rusland en bosrijke gebieden van Scandinavië. Als in die gebieden in de winter te weinig bessen te vinden zijn, komt de pestvogel naar Nederland. Zo'n invasie van grote aantallen treedt onregelmatig op en dit jaar lijkt geen goed pestvogeljaar te zijn. In het verre verleden werd de vogel gezien als brenger van onheil, vandaar ook z'n naam: pestvogel. De vogels zijn ongeveer zo groot als een spreeuw en hebben een rossig beigebruin verenkleed, met een opvallende kuif. De brede staartpunt en de toppen van de handpennen zijn helder geel van kleur. Zwart oogmasker en zwarte bef. Mannetje heeft bredere gele staartband en meer felrode wasachtige aanhangsels aan het eind van de armpennen. Kleine groepen pestvogels zijn momenteel te zien in de Noorderplassen bij Almere en in Emmeloord.

Ooievaars
Als bonus kunt u op zoek naar ooievaars. Diverse in Natuurpark Lelystad geboren ooievaars zijn alweer actief in het park. Veel van deze dieren vliegen in de winter niet naar Afrika en overleven de zachte winters van de laatste jaren met gemak. Hiersdoor verspillen de dieren geen energie aan duizenden kilometers vliegen en zijn kunnen ze als eersten kiezen uit de vele nestpalen in het park. Kijk dus niet vreemd op als u nu al ooievaars op de palen in het natuurpark ziet zitten en voorzichtig baltsgedrag waarneemt!

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!