Brand in natuurgebied de Flevohout

16a02bf0-3f19-4178-bdb4-97660b61b4c3.JPGzaterdag 23 mei 2020

Op zaterdag 23 mei rond 15.00 uur ontstond er een grote brand in de Flevohout, een natuurgebied van Het Flevo-landschap tussen de Lage Vaart en de A6.

De brandweerkorpsen uit Lelystad, Almere, Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen, alsmede twee crashtenders van Lelystad Airport, zijn een groot deel van de middag bezig geweest om het vuur te bestrijden. Het snelle en adequate ingrijpen van de brandweer en de gunstige zuidwestenwind voorkwamen dat het vuur de Lelystadse woonwijk naast het gebied en Natuurpark Lelystad kon bedreigen. Alle hulde dus voor het werk van brandweer en politie.

Hoewel het nog onduidelijk is hoe de brand is ontstaan, willen we bezoekers aan onze gebieden met klem wijzen op de gevaren van droogte in combinatie van felle zon en harde wind. Veel terreinen zijn momenteel zo droog dat een weggegooide sigaret of ander zwerfafval snel een onbeheersbare vuurzee kan opleveren. Wees dus alstublieft extra alert en voorzichtig tijdens uw wandeling, fietstocht of picknick. Neem uw afval mee en gooi nooit sigaretten weg. Vanzelfsprekend is barbecueën of een kampvuur maken in onze gebieden sowieso verboden.

+++ UPDATE MAANDAG 25 MEI +++

Bezorgde bezoekers van de Flevohout kunnen gerust zijn. De brand die afgelopen zaterdag woedde in dit natuurgebied van Het Flevo-landschap, heeft vooral brandschade opgeleverd aan een halve hectare experimenteel bamboebos. Onze beheerders bekijken de komende tijd hoe dit bos zich op natuurlijke wijze herstelt. Vooralsnog is er geen noodzaak om nieuw bos aan te planten. Verder goed nieuws: ook de beverburcht in het gebied is niet verstoord en zelfs het ooievaarsnest in de hoogspanningsmast naast de brandhaard heeft geen schade opgelopen. Het kuiken zit nog steeds keurig op het nest en wordt gevoerd door de ouders!

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!