Urkerbos-1.JPG

Urkerbos

Het Urkerbos wordt gekenmerkt door een mengeling van soortenrijk loofbos, naaldhoutbos en natuurrijke open plekken. In het bos ligt het geologisch reservaat P. van der Lijn, waar een morene uit de ijstijd aan de oppervlakte komt. In de zuidrand bevindt zich het Staartreservaat, een klein moerasgebied. Het bos is in ontwikkeling.

Elke maand schrijven boswachter Tim en Boswachter Arjan over hun bevindingen, belevenissen en beheerwerkzaamheden in het Urkerbos. 

Waardevolle en kwetsbare natuur

Staartreservaat 6 april 2017.JPGwoensdag 12 april 2017

Na een warme en droge maand maart staan de knoppen van de bomen in het Urkerbos op knappen. Sommige vroege uitlopers zoals de Vlier, Hazelaar en Berk kleuren het bos al lichtgroen. Vogels vliegen af en aan met materiaal om hun nestjes van te bouwen. In de vroege ochtend klinkt er een heuse kakofonie van vogelzang in het bos. Kortom we zitten volop in het voorjaar. Mijn favoriete  seizoen van het jaar!  

Blijkbaar kan niet iedereen deze “voorjaarsschoonheid” waarderen, want op 27 maart brak er brand uit in het Staartreservaat, een weelderig grasland vlak naast het dichte bos. (hoogstwaarschijnlijk) Aangestoken! Dit stukje waardevolle natuur waar vele bijzondere insecten en vogels wonen is wel vaker doelwit van vandalisme. Recent waren op meerdere plaatsen sloten van de slagbomen doorgeknipt en wordt er regelmatig op verschillende plaatsen met motoren en auto’s in dit stuk bos  gecrosst.

Ik vraag me dan altijd af of de daders weten dat de schade verder gaat dan een stuk verbrand veld of diepe sporen in het gras. Juist in dit gebied broeden bijzondere vogels en groeien voor Flevoland bijzondere planten. Daar mag en kan Urk heel trots op zijn! Maar deze flora en fauna is wel gebaat bij rust. Niet voor niets mag je dit gebied niet in. 

Bij deze dan ook de oproep: Ziet u iets gebeuren, bel dan direct de politie. Tegen de vandalen zou ik willen zeggen: als je nog een keer van plan bent om dit gebied te verstoren, bel dan even, ik neem jullie graag mee om te laten zien hoe mooi en waardevol deze natuur is. 

« Terug

Het Urkerbos

Nu, ruim zestig jaar nadat de Noordoostpolder droog viel en Urk haar eilandstatus kwijt raakte, is een groot deel van het Urkerbos tot wasdom gekomen. Gemengd loofbos, afgewisseld met donker naaldhoutbos en natuurrijke open plekken bieden wandelaars en fietsers een beeld, dat zonder meer vergelijkbaar is met oude bossen in andere bosrijke delen van Nederland. Maar het Urkerbos heeft meer te bieden: al in de jaren zeventig werd duidelijk dat de rijkdom aan planten en dierenleven er ongekend hoog kon worden.

Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!