Pater-Davidshert kalfje geboren in Natuurpark Lelystad

PD-hert Randy van Domselaar.jpgGeplaatst: 08 april

Goed nieuws! In Natuurpark Lelystad is in de eerste week van april een Pater-Davidshert kalfje geboren. De eerste dagen waren pittig voor het kleintje, de dominante bok reageerde namelijk agressief op het diertje en gooide het meerdere malen met zijn gewei in de lucht. Inmiddels lijkt alles gelukkig weer rustig in de kleine kudde en grazen alle herten, met het kalf, gemoedelijk op de zonovergoten weide in het park.

De uitbreiding van de kudde is bijzonder. Wereldwijd leven er namelijk minder dan 1500 Pater-Davidsherten. Natuurpark Lelystad is dus een belangrijke schakel in het behoud van deze ernstig bedreigde diersoort die al enkele keren op het punt van uitsterven heeft gestaan.

Bijna uitgestorven
Pater-Davidsherten werden in 1865 in China ontdekt door de Franse pater David, die ook de reuzenpanda en de Mongoolse gerbil ontdekte. De pater was de eerste westerling die het hert zag, de Chinezen kenden de dieren uiteraard al langer. Ooit was het een veelvoorkomende soort die in geheel China leefde. In de loop van de tijd hadden de Chinezen de herten echter zo zwaar bejaagd, dat de soort bijna was uitgeroeid. Er leefde nog maar één roedel op het jachtterrein van het keizerlijke hof in Peking. Die dieren werden tot overmaat van ramp in 1900 tijdens de Boksersopstand afgeschoten en opgegeten door de hongerige bevolking. Zestien herten overleefden, omdat ze vlak voor de Bokseropstand als geschenk van de keizer naar Europese dierentuinen waren verscheept. Alle huidige Pater-Davidsherten stammen van die zestien dieren af, ook de herten in het Natuurpark. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is er een fokprogramma voor Pater-Davidsherten opgezet en groeit hun aantal gestaag. Er leven zelfs weer Pater-Davidsherten in het wild in China. Toch is hun genetische basis erg smal en zijn de dieren gevoelig voor ziekten. Elk dier dat geboren wordt is dus van belang!

Waterhert
Het Pater-Davidshert is een vrij groot hert met een bruine vacht. De dieren hebben langere neuzen, langere staarten en langere poten dan edelherten en bredere hoeven, waarmee ze op drassig terrein uit de voeten kunnen. Het zijn echte moerasherten die voornamelijk grazen, maar in de zomer hun plantaardig dieet aanvullen met waterplanten. Het zijn prima zwemmers en houden van water. In Natuurpark Lelystad wonen de dieren in een groot, waterrijk verblijf waar je ze regelmatig kunt zien zwemmen en foerageren in het water. De mannetjes hebben een groot gewei waarvan de takken naar alle kanten zijn gericht. De jongen die worden geboren hebben lichte vlekken zodat ze tussen de struiken minder opvallen. Die vlekken verdwijnen bij het opgroeien.

Foto: Randy van Domselaar

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!