De mysterieuze eikenprocessierupsvlinder

noah-boyer-v3vKORRtePE-unsplash.jpgGeplaatst: 25 juli

De afgelopen weken is de eikenprocessierups enorm in het nieuws geweest. De behaarde rupsen zorgden voor veel heisa door hun microscopisch kleine, pijlvormige brandharen die tot jeuk, huiduitslag of irritatie aan de ogen of luchtwegen kunnen leiden. Maar zoals dat bij rupsen gaat, zal de rups zich verpoppen tot vlinder. Hoewel we zoveel hebben gehoord over deze rups, horen we nooit iets over de vlinder. Een beetje mysterieus, of niet?

Thaumetopoea processionea

In juli verpopt de 'thaumetopoea processionea', oftewel de processierups zich, om er vervolgens als vlinder uit te komen. Na het oppompen van de vleugels (het drogen van de vleugels en er bloed doorheen laten stromen) vliegen de vlinders uit, om te gaan paren.

De vlinders zien er totaal niet exotisch of mysterieus uit, wat je misschien wel had verwacht. De eikenprocessierupsvlinder is een grijsbruine nachtvlinder/mot. Die (gelukkig) niet beschikt over brandharen. Hoewel we nooit iets over deze vlinder horen is deze nachtvlinder geen zeldzaam type. Sinds 1987 is het een ‘gewone soort’ in Nederland.

Camoufleren

Zodra de eikenprocessievlinder in september eitjes heeft gelegd (je raadt het al: in eikentoppen), schuift ze haar achterlijf over de eitjes heen. Hierdoor blijven er haartjes aan de eitjes plakken, waardoor de eitjes gecamoufleerd worden.

Hoewel de eikenprocessierupsvlinder zelf niet beschikt over brandhaartjes, kunnen zij deze wel bij zich dragen vanuit hun pop. En ook deze worden tijdens het ‘camoufleringsproces’ op de eitjes geplakt.

In het voorjaar komen de eitjes uit, zodat de ‘processie’ weer kan beginnen.

Mysterieus? Nee!

De eikenprocessierupsvlinder is dus alles behalve mysterieus. Het is eigenlijk een doodgewone nachtvlinder, die in principe geen vlieg (of mens in dit geval) kwaad doet. De vlinder kan helaas wel brandhaartjes vanuit de pop verspreiden, wat wel weer voor overlast kan zorgen...

Meer lezen over de eikenprocessierups of nieuwsgierig naar tips? Lees ons nieuwsbericht:

https://www.flevo-landschap.nl/k/n310/news/view/45361/7559/let-op-voor-de-eikenprocessierups.html

 

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!