Kap bomen langs de A6

Es.jpgGeplaatst: 11 september

Tot en met november 2019 dunt Het Flevo-landschap ongeveer 20% van de bomen uit langs de A6 tussen Lemmer en Emmeloord. De bomenkap vindt plaats in door Het Flevo-landschap beheerde gebieden en een klein bosperceel dat wordt beheerd door Rijkswaterstaat. We werken daarbij van noord naar zuid en de afvoer van het hout gaat over het water via de naastgelegen Lemstervaart.

De bomenkap is helaas noodzakelijk om de veiligheid van het wegverkeer te kunnen garanderen. Begin 2018 was de A6 enige tijd afgesloten omdat tijdens een storm bomen op de weg waren terecht gekomen. Dat wil Het Flevo-landschap voorkomen in haar gebieden.

De gekapte bomen zijn hoofdzakelijk essen die lijden aan de essentaksterfte. Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet kunnen herstellen en die niet te bestrijden of te behandelen is. Eenmaal aangetaste bomen worden onbetrouwbaar en kunnen takken verliezen om zelfs onverwacht omvallen, met alle gevolgen van dien voor weggebruikers. Het Flevo-landschap verwijdert daarom actief zieke essen langs wegen en paden die een gevaar vormen voor passanten.

Door de handmatige en selectieve kap, blijven andere boomsoorten staan en wordt de impact van de kap zoveel mogelijk beperkt. Het gekapte hout krijgt een duurzame bestemming.

Tijdens de kap werkt Het Flevo-landschap nauw samen met Rijkswaterstaat en de Gemeente Emmeloord.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!