Medewerkers Natuurpark bezoeken wisentcongres in Polen

Natuurpark fotograaf- Jasper Pluim-21.jpgGeplaatst: 17 september

Begin september hebben medewerkers van Natuurpark Lelystad en onze dierenarts het gerenommeerde wisentcongres in Het Poolse Białowieża bezocht. Doel van het bezoek was om ons netwerk te vergroten, kennis te maken met andere partijen en uitzetgebieden te zoeken voor onze vele wisentkalfjes (alleen dit jaar al negen stuks!).

De wisent, oftewel de Europese bizon, wordt nog steeds bedreigd met uitsterven. In Europa leven er naar schatting nog ongeveer 3.500 wisenten in het wild in Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland, Litouwen, Slowakije, Duitsland en Roemenië. In natuurparken en dierentuinen leven nog zo'n 2.000 wisenten. Om de wisent voor uitsterven te behoeden is er een Europees fokprogramma opgesteld, met als doel meer wisenten te fokken en de dieren op meerdere plekken in Europa uit te zetten in het wild of semi-wilde gebieden. Zo wordt de genetische diversiteit gewaarborgd en worden de dieren minder vatbaar voor lokale ziektes en epidemieën.

In Natuurpark Lelystad wordt al meer dan 40 jaar gefokt met wisenten. Het park was vroeger een dependance van de Amsterdamse dierentuin Artis en bood onder meer weidemogelijkheden voor de wisenten. Toen Artis stopte met wisenten, sloot het Natuurpark zich aan bij het Europese fokprogramma. Ons park werd in de loop van de tijd een hotspot voor de wisent. Onze kudde is te allen tijde 20 tot 30 dieren groot en Natuurpark-wisenten worden uitgezet in vele natuurgebieden in geheel Europa.

Centraal in onze aanpak staat het 45 hectare groot wisentverblijf met bos, waterpartijen, ruigtes, dijkjes, zandvlakten en grasvlakten. Bezoekers kunnen door het verblijf lopen via een speciale pad en de dieren met een beetje geluk te voet ontmoeten. Een andere noviteit is onze speciale wisentkraal. Waar we de dieren medisch kunnen onderzoeken, chippen en zonder verdoving op transport kunnen zetten. Een unicum in de wereld!

En dit hele verhaal wilden we graag delen met de wisentexperts in Polen. Ondanks onze langdurige ervaringen met wisenten, hadden we onszelf namelijk nog nooit gepresenteerd op de conferentie. Dat gemis is nu opgelost. Met een uitgebreide presentatie, uitleg over onze kraal, een fraaie film en veel persoonlijke gesprekken weet iedereen in Europa nu waar Natuurpark Lelystad ligt en hoe goed onze kudde het doet.

Ook benieuwd? Bekijk dan de conferentiefilm (Engelstalig) en kom eens kennismaken met onze wisenten in Natuurpark Lelystad!

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!