Stand van zaken bomenkap A6

NOP.jpgGeplaatst: 19 november

De afgelopen maanden heeft Het Flevo-landschap in overleg met Rijkswaterstaat en de gemeente Noordoostpolder ongeveer 20% van de bomen langs de A6 tussen Lemmer en Emmeloord uitgedund. De bomenkap vond plaats in door Het Flevo-landschap beheerde gebieden en een klein bosperceel dat wordt beheerd door Rijkswaterstaat. Uit reacties op Facebook bleek dat omwonenden vragen hebben over deze aanpak. Graag lichten we de aanleiding en noodzaak van deze – ook voor ons vervelende situatie – nogmaals toe.

De bomenkap is noodzakelijk om uw veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers te kunnen garanderen. Begin 2018 was de A6 enige tijd afgesloten omdat tijdens een storm bomen op de weg waren gevallen. Dergelijke situaties wil Het Flevo-landschap uiteraard voorkomen in haar gebieden.

De gekapte bomen zijn hoofdzakelijk essen die lijden aan de essentaksterfte. Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet kunnen herstellen en die niet te bestrijden of te behandelen is. Eenmaal aangetaste bomen gaan dood en kunnen takken verliezen of zelfs onverwacht omvallen, met alle gevolgen van dien voor passanten die onder de bomen rijden, wandelen of fietsen.

Wij delen de frustratie van omwonenden. Als natuurorganisatie zien wij ook niets liever dan mooie, gezonde bossen en sterke, volwassen bomen. Helaas is de realiteit weerbarstig en geeft de essentaksterfte ons geen andere keuze dan zieke bomen te kappen. Wij overleggen met Rijkswaterstaat en spreken met de gemeente Noordoostpolder over het opnieuw inplanten van de gekapte stroken, zodat er op termijn weer gezonde bomen staan langs de A6.

Wij proberen om de impact van de kap zoveel mogelijk te beperken. Waar mogelijk blijft hout liggen, zodat de natuur dit kan recyclen. Hout dat wel wordt afgevoerd krijgt een duurzame bestemming.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!