Wij zoeken een vrijwilliger libellenmonitoring

1200px-LestesBarbarus.jpgGeplaatst: 08 mei

Om ons terreinbeheer goed te kunnen uitvoeren, hebben wij goede monitoringsgegevens nodig. Immers: pas als wij weten welke dieren en planten er in een gebied aanwezig zijn, kunnen wij het juiste peilbeheer, maaibeheer en bijvoorbeeld bos(rand)beheer bepalen. Door verschillende inventarisaties en gegevens te vergelijken, kunnen wij bovendien bepalen wat het effect is van ons beheer en het waar mogelijk bijstellen of aanpassen. Kortom: wij hebben een grote behoefte aan veldonderzoek.

Om deze informatie te krijgen, zoeken wij vrijwilligers die ons hierbij willen helpen! Op dit moment zijn we op zoek naar een 'vrijwilliger libellenmonitoring'.

Knarbos: hotspot van bijzondere libellen
We zoeken iemand die twee keer per week libellen wil monitoren in het Knarbos. In het Knarbos ligt een bijzonder gebied met deels droogvallende vennen dat al sinds de aanleg in de jaren ‘70 begraasd wordt. In dit deel komen (zeker voor Flevoland) bijzondere libellensoorten voor. Deze soorten zijn gespecialiseerd in deels droogvallende wateren. Zo zijn alle Nederlandse soorten pantserjuffers in het Knarbos gezien.

Help mee libellen te beschermen
Eens per 6 jaar worden hier (met een beperkt aantal bezoeken) de libellen geïnventariseerd, waardoor we een grof beeld krijgen van de voorkomende soorten. We zouden de libellen echter veel beter in beeld willen krijgen door een libellenroute uit te zetten volgens de methode van de Vlinderstichting. Voor het uitvoeren van deze monitoring is het belangrijk om al enige soortenkennis van libellen te hebben, maar er geldt ook: al doende leert men. Lijkt het u leuk om libellen te inventariseren in het Knarbos? Neem dan contact op met l.vanderburgh@flevolandschap.nl.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!