'Ooievaarsflats' in hoogspanningsmasten langs A6 bij Lelystad breiden uit

DSC_9950.jpgGeplaatst: 24 juni

Sinds enkele jaren bouwen ooievaars hun nesten in hoogspanningsmasten langs de A6 bij Lelystad. In landen als Spanje en Polen is dit een normaal verschijnsel, maar in Nederland is het fenomeen uniek.

Dat ooievaars juist in Lelystad in masten nestelen is overigens logisch te verklaren. Vlakbij de A6 in Natuurpark Lelystad zijn tientallen ooievaars geboren en opgegroeid. Het zijn koloniebewoners die graag in de buurt van hun geboorteplek nestelen als ze terugkeren uit Afrika (of overwinteren in de regio). Aangezien de nestpalen in het natuurpark in het voorjaar vaak al snel bezet zijn, wijken er dieren uit naar hooggelegen alternatieven in de buurt: de hoogspanningsmasten. Bijkomend voordeel: het geraamte van de mast en de vele kabels bieden de ooievaars bescherming tegen roofvogels. Daarnaast maken de zijbalken van de masten het mogelijk om gezellig bij elkaar te nestelen. De masten bieden de vogels dus diverse veiligheidsvoordelen. In de loop der jaren is er hierdoor langs de A6 een echt 'straatje met ooievaarsflats' ontstaan. Er wonen tientallen vogels. Inmiddels is er ook een nest gebouwd in een mast in een klein gebiedje dat door Het Flevo-landschap wordt beheerd langs de A6.

Volgens beheerder TenneT leveren de nesten in de hoogspanningsmasten geen gevaar op voor de stroomvoorziening en aangezien er ieder jaar jongen uitvliegen lijken de stroomdraden ook geen invloed op de gezondheid van de vogels te hebben.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!