Fietspad Urkerveld tijdelijk afgesloten

Fietspad Urkerveld_foto Het Flevo-landschap (Roelof Duijff).JPGGeplaatst: 03 augustus

Het Flevo-landschap gaat aan het werk in het Urkerveld, het nieuwe natuurgebied tussen het Urkerbos en de Westermeerdijk. De inrichtingswerkzaamheden starten maandag 10 augustus.

Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om het fietspad door het Urkerveld (tussen Urkerbos en dijk) tijdelijk af te sluiten voor fietsers en wandelaars. Het betonpad Vormtweg-Westermeerdijk is daarmee geen doorgaande verbinding meer.

Het stuk fietspad zal zijn afgesloten tussen maandag 10 augustus en vrijdag 16 oktober 2020. Wij vragen uw begrip hiervoor. Bij de planning van de werkzaamheden moeten we rekening houden met het broedseizoen en de staat van de ondergrond. In de winter is het gebied te nat.

Bij de werkzaamheden worden onder meer sloten in het gebied verbreed naar brede open waterpartijen (een slenk). Vrijkomende grond wordt onder meer langs de bosrand geplaatst. Zo ontstaan meer overgangen van hoog naar laag. 

Gevarieerd landschap

Door de aanleg van diverse waterpartijen, beplanting en het creëren van landschappelijke overgangen krijgt het Urkerveld de kans om zich verder natuurlijk te ontwikkelen. De verwachting is dat hierdoor een meer gevarieerd landschap ontstaat. Het Urkerveld heeft de potentie om zich tot een spectaculair natuurgebied te ontwikkelen waarin veel bijzondere vogels, vlinders en libellen zich thuis zullen voelen.

Naast meer mooie natuur vlakbij Urk profiteren ook het Urkerbos en Rotterdamse Hoek (beide ook in beheer bij Het Flevo-landschap) van deze NIeuwe Natuur omdat de natuur als geheel veerkrachtiger en diverser wordt. 

Fietsers en wandelaars kunnen de ontwikkelingen in de komende jaren van nabij aanschouwen. Door de aanleg van het fietspad in 2019 is er een mooie oost-westverbinding ontstaan tussen de Vormtweg en het fietspad op de Westermeerdijk. Deze verbinding voert ook langs het P. van der Lijn-reservaat, een geologische vindplaats. 

Mochten er vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met beheerder Roelof Duijff van Het Flevo-landschap via r.duijff@flevolandschap.nl.

De ontwikkeling van het Urkerveld is mogelijk gemaakt door het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. Het Flevo-landschap nam samen met de gemeente Urk het initiatief voor dit project. Ook Waterschap Zuiderzeeland was bij de ontwikkeling betrokken.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!