“De beweging en het buitenzijn doen me goed”

Een jaar geleden begon Astrid Jones als monitoringsvrijwilliger voor Het Flevo-landschap. Ze loopt elke week haar vaste rondje door de Pampushout, het uitgestrekte stadsbos bij Almere. Daar monitort ze de stand van de vlinderpopulatie.

© feenstra fotografie
Astrid Jones monitort vlinders voor Het Flevolandschap

Goede motivatie

Astrid geniet van haar ‘vaste rondje’ door de natuur. Vlindermonitoring is voor haar een goede motivatie om elke week weer de deur uit te gaan. “Ik doe ruim twee uur over de telling en merk dat de beweging, het buitenzijn en de afleiding me echt goed doen.”

Oog voor natuur

Astrid heeft altijd al oog gehad voor de natuur waarin ze wandelde en overwoog zich in het verleden te ontwikkelen in de ecologie. Dat is er niet van gekomen, maar kennis van vlinders heeft ze de afgelopen jaren opgebouwd door eerdere vlindertellingen en studiemateriaal van de Vlinderstichting. „Het valt me op dat ik steeds minder vlinders waarneem. Ik kan nog geen conclusies trekken over het gebied in de Pampushout waar ik loop, maar ik zie wel een afnemende trend.” Dat baart Astrid zorgen.

Vlinders en waardplanten

Sinds 1992 zijn de aantallen dagvlinders in Nederland met de helft afgenomen. Dit lijkt vooral een gevolg van de toename van stikstof. Astrid legt uit: „Rupsen zijn heel kieskeurig en lusten vaak maar een bepaald soort planten. Daarom heeft elke vlindersoort een voorkeur om haar eitjes in een specifieke plantensoort te leggen. Zo’n plant heet een waardplant. Koolwitjes kiezen bijvoorbeeld voor koolsoorten, de citroenvlinder legt eitjes in vuilboom en wegedoorn en het icarusblauwtje kiest voor verschillende klavers. Zodra waardplanten worden overwoekerd door stikstofminnende planten, zijn deze vlinders hun ‘kraamkamer’ kwijt.”.

Lees meer

Bovenstaande tekst is een gedeelte van een artikel dat verscheen in de voorjaarseditie van ons magazine ‘Natuur Dichtbij’. Lees het volledige bericht (pdf).

De bijna 13.000 begunstigers en bedrijfspartners van Het Flevo-landschap ontvangen drie keer per jaar het magazine ‘Natuur Dichtbij’, boordevol interessant natuurnieuws uit Flevoland en de gebieden van Het Flevo-landschap, wandel- en fietsroutes en achtergrondverhalen. Wil je het magazine ook drie keer per jaar ontvangen? Meld je dan aan als begunstiger!


Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?