De krijsende waterral

“SCRiiiiiEEEEEEU, scrieeu, scrieeu, scrieeu, scrieeu”. Als je momenteel een ijselijk gekrijs uit een rietkraag hoort opstijgen, is dat hoogstwaarschijnlijk een waterral.

De waterral is een zeer schuwe grijze vogel met een spitse rode snavel, die verwant is aan de meerkoet en het waterhoen. In de herfst trekken grote aantallen waterrallen uit het noorden en noordoosten over Nederland naar het zuiden. Die trek gebeurt vooral ’s nachts, dus zien doe je ze vrijwel niet. Horen doe je ze des te beter. De rallen gillen om hun aanwezigheid kenbaar te maken aan soortgenoten. Prompt ‘antwoorden’ die soortgenoten dan ook op dezelfde wijze en galmt er een hard gekrijs langs de rietkraag. In het waterrijke Flevoland zijn de rallen momenteel op veel plekken goed te horen.


Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?