Eland geboren – Natuurpark Lelystad enige plek in Nederland waar elanden leven

Nergens in Nederland zijn elanden te zien, behalve in Natuurpark Lelystad van stichting Het Flevo-landschap. Hoe bijzonder is het dan ook dat de beheerder vanmorgen een elandkalf aantrof in het leefgebied van deze dieren.

Vier elanden

Met de geboorte komt het aantal elanden in Natuurpark Lelystad op vier. Er zijn twee vrouwtjes en een mannetje. Omdat moeder en jong zich weinig laten zien, hebben de verzorgers het geslacht van de nieuwkomer nog niet kunnen vaststellen.

Elandvrouwtjes hebben een draagtijd van 235 dagen. Bij geboorte weegt het kalfje al 11 tot 16 kilo, verdubbelt zijn lichaamsgewicht in de eerste maand en groeit daarna een kilo per dag.  De eland is de grootste nog levende soort binnen de familie van de hertachtigen.  De elanden en het kalf zijn zeven dagen per week te zien in het gratis toegankelijke Natuurpark Lelystad aan de Vlotgrasweg 11. Het leefgebied van de dieren is groot, het kan daarom lastig zijn om de elanden te spotten.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?