Natuurpark Lelystad

English Deutsch

Over het gebied

Heb je wel eens oog in oog gestaan met galopperende Przewalskipaarden, een paar imposante edelherten of groep wroetende zwijnen? Of heb je wel eens een eland of een wisent in het echt gezien? In het Natuurpark Lelystad kun je deze dieren allemaal tegenkomen. Het Natuurpark is een uniek gebied: nergens in Nederland vind je een park met deze opzet en dat allemaal op een steenworp afstand van Lelystad. Verken het park te voet of huur een fiets in het bezoekerscentrum. Groepen kunnen onder leiding van een gids op pad met de boot of de excursiewagen.

Een unieke natuurbeleving

Natuurpark Lelystad, met vele wandel- en fietspaden, is zo ingericht dat alle dieren volop ruimte hebben, hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen en toch goed zichtbaar zijn. Haal in het bezoekerscentrum een plattegrond, stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan en kom in de ban van het boeiende leven van de dieren.

De dieren van Natuurpark Lelystad

In het Natuurpark leven met uitsterven bedreigde Euraziatische diersoorten zoals wisenten (Europese bizons), Przewalskipaarden, Europese otters en Pater Davidsherten. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wilde zwijnen, edelherten en elanden lopen er rond.

Uiteraard ontbreekt de ‘wilde fauna’ niet. Overal in het park kun je reeën, otters, konijnen, vossen, bevers, wezels en boommarters tegenkomen. Het park met voornamelijk loofhout en grote waterpartijen biedt een thuis voor vele soorten zang- en watervogels, waaronder ijsvogels, aalscholvers en ooievaars. Maar kijk ook niet vreemd op van een groepje lepelaars, een roerdomp, een visarend, een zingende wielewaal of een overvliegende zeearend! Met een verrekijker of camera met telelens zijn de dieren vaak het beste te zien, dus vergeet deze niet mee te nemen.

Ontdek alle dieren

Herintroductie van soorten

In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden door herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in (onder meer) Rusland en Letland. En nog regelmatig zet Het Flevo-landschap wisenten uit in andere Nederlandse en Europese natuurgebieden.

Wist je dat de introductie van de bever in de Biesbosch deels is te danken aan Natuurpark Lelystad? De gehouden bevers in het Natuurpark ontsnapten door een tunnel uit hun verblijf te graven en plantten zich voorspoedig voort in het wild. Ze waren een welkome aanvulling voor de moeizaam startende populatie in de Biesbosch. Bovendien heeft de bever zich dankzij de ontsnapping uit het park in vrijwel geheel Flevoland gevestigd.

Het ontstaan van het park

Het park is begin jaren zeventig ontstaan op initiatief van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in samenwerking met dierentuin Artis. De Rijksdienst wilde een waterrijk park realiseren ten gunste van vogels en grote hoefdieren voor de inwoners van Lelystad. Artis zocht een buitenverblijf voor zijn grote hoefdieren. Men besefte zich dat – door toenemende bevolkingsdruk in Europa – grote hoefdieren en roofdieren onder druk zouden komen te staan. En zo werd het idee geboren om het park een rol te laten spelen in de bescherming van diersoorten. En die rol vervult het park nog steeds.

Locatie

Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad.

Praktische informatie

Neem je verrekijker mee

De dieren zijn soms lastig te vinden, dus een verrekijker kan handig zijn. Ze zijn ook te huur in het bezoekerscentrum.

Kijkhut / kijkscherm

In het gebied staan kijkhutten waar je de natuur in alle rust kunt bekijken.

Picknicktafel / bankjes

Neem wat lekkers te eten en drinken mee. Kun je fijn een pauze nemen op de picknickbank en de omgeving rustig bekijken.

Parkeren

Er is een ruime parkeerplaats aanwezig. Parkeren kost € 3,-. Begunstigers van Het Flevo-landschap kunnen gratis parkeren met hun begunstigerspas.

Wandelpaden

Er kan heerlijk gewandeld worden. Overal fijne wandelpaden.

Fietspaden

Je kunt heerlijk wandelen en fietsen in het park. Er ligt 18 kilometer aan fiets- en wandelpaden en struinpaden.

Bezoekerscentrum

Er is een bezoekerscentrum aanwezig voor informatie over het park. Er is een leuke expositie en een winkel met natuurproducten.

Honden welkom

Honden zijn van harte welkom, maar wel graag aan de lijn.

Horeca

In het restaurant kun je met fantastisch uitzicht genieten van je koffie, lunch of borrel.

Leuk voor kinderen

Van alles te doen voor kinderen. Gezellig met de hele familie een dagje op stap.

Rolstoeltoegankelijk

Natuurpark Lelystad is rolstoeltoegankelijk.

Plattegrond Natuurpark

Voor een mooi overzicht van het Natuurpark kun je de plattegrond gebruiken. Je kunt deze downloaden of je kunt er eentje kopen in het bezoekerscentrum.

Plattegrond Natuurpark

 

Veelgestelde vragen

Parkeren is voor begunstigers van Het Flevo-landschap gratis. Ben je nog geen begunstiger? Voor 25 euro per jaar ondersteun je de natuur in de buurt. Je ontvangt dan niet alleen een gratis parkeerkaart voor het Natuurpark, maar ook drie keer per jaar het magazine “Natuur dichtbij” en korting op excursies.

Voor mensen die geen begunstiger zijn kost een parkeerkaartje 3 euro.

Groepen kunnen Natuurpark Lelystad ontdekken met excursiewagen en/of fluisterboot. Bekijk al onze groepsexcursies.

Op zondag gaan onze gidsen regelmatig  op pad met de wagen of de boot. Hou daarom onze agenda goed in de gaten.

Ja, het restaurant ligt achter het bezoekerscentrum en heeft prachtig uitzicht over de centrale plas van het park.

Restaurant Harteluk is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Het park is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De parkeerplaats is dan ook toegankelijk.

Het bezoekerscentrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Van 1 november tot 1 april is het centrum geopend tot 16.00 uur.

Restaurant Harteluk is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Dagelijks worden om 15.00 uur onze Europese otters bijgevoerd. Altijd een mooi moment om een vraag te stellen aan een van onze boswachters.

Er is van alles te zien en te beleven in het park. Voor kinderen is er een leuke speeltuin en zijn er diverse routes in het park, ook is een kijkje bij het otterverblijf altijd een aanrader. In het bezoekerscentrum is een leuke speurtocht verkrijgbaar. En in het centrum zelf is ook van alles te ontdekken voor kinderen. Of huur in de zomerperiode een waterontdeksetje en ga op zoek naar onderwatermonsters in de watertuin.

Het park is eigendom van Stichting Het Flevo-landschap. Als je iets wilt organiseren in Natuurpark Lelystad, dan moeten wij daarvan op de hoogte zijn én toestemming hebben gegeven. Stuur daarom eerst een aanvraag naar info@flevo-landschap.nl.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?