Gouden Sprinkhaan ontdekt in Gorzenveld
Mooi natuurnieuws: tijdens veldonderzoek in het Gorzenveld tussen Almere en Zeewolde is er een flinke populatie gevonden van de Gouden Sprinkhaan. Een sprinkhaansoort die vroeger zeer zeldzaam was in Nederland, maar de laatste jaren bezig is met een opmars.

De soort was eerder al gevonden in Nationaal Park Weerribben-Wieden en aangrenzende natuurgebieden in de Noordoostpolder. De gevonden populatie in het Gorzenveld is de eerste in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.
Man en vrouw sterk verschillend
De Gouden Sprinkhaan is een soort waarbij mannetjes en vrouwtjes er totaal verschillend uitzien. De mannetjes zijn veel kleiner dan de vrouwtjes, zijn groen met een gouden glans, slank gebouwd en hebben een puntig achterlijf met lange vleugels. De vrouwtjes zijn aanzienlijk groter, plomp gebouwd, zijn bruin, rood, paars tot kenmerkende goudgeel gekleurd en hebben korte driehoekige vleugels. Gouden Sprinkhanen leven vooral in moerassen en op vochtige graslanden.
Gorzenveld
Het Gorzenveld is een geschikte plek voor de sprinkhaan. Het kleine natuurgebied vlakbij de Stichtse Brug is een voormalig rietproefveld dat inmiddels is uitgegroeid tot een natuurlijk paradijs voor dieren die van ruigte en struweel houden. Zo vind je er onder meer blauwe kiekendief, roodborsttapuit en heggenmus.
