Greppels in de Natte Graslanden hersteld

De Natte Graslanden bij de Lepelaarplassen in Almere zijn klaar voor het voorjaar. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan betere omstandigheden voor broedende weidevogels.  

© Het Flevo-landschap
Natte Graslanden met op de achtergrond het Markermeer en de Lepelaarplassen. Beeld gemaakt in het kader van monitoring.

Het werk begon eind juli met het snoeien van te hoge begroeiing op de aarden wal langs een deel van het gebied. Weidevogels, die op de grond broeden, hebben door dit snoeiwerk weer meer vrij zicht. Daarna gingen er machines het veld in om de greppels te herstellen; ze werden een stuk breder. “Er is hierdoor meer plas-dras ontstaan”, vertelt beheerder Wouter Meijboom. “Weide- en andere vogels houden daarvan.”  

De veel regen van de afgelopen tijd zorgde voor een extra uitdaging bij de uitvoering. Door voertuigen minder zwaar met grond te beladen en rupsvoertuigen in te zetten, is beschadiging van het grasland door insporing zoveel mogelijk voorkomen. 

De grond die bij het werk aan de greppels vrijkwam, kreeg elders in het gebied een nieuwe bestemming. Een deel werd het gebruikt om vogeleilandjes aan te leggen. Broedende vogels hebben op zo’n eilandje minder last van predatoren. De eilandjes zijn te zien vanuit twee uitkijkpunten. Met de resterende grond werden beheerpaden hersteld.  

Voor veel bezoekers zal deze winter het verschil nog lastig te zien zijn, nu het gebied zo nat is. “Maar dat zal dit voorjaar anders zijn”, aldus Wouter. Na de wintergasten onder de vogels die ieder jaar in de Natte Graslanden neerstrijken, dus ook een voorjaar om naar uit te kijken. 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland.

De bovenste foto werd gemaakt in het kader van monitoring.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?