Kraanvogels in Gruttoveld

In het Gruttoveld, één van de kleinere gebieden van het Flevo-landschap tussen Almere en Zeewolde, was begin april een bijzonder schouwspel te zien: er verbleven drie kraanvogels!

Kraanvogels zijn opvallende blauwgrijze vogels van meer dan een meter groot en een vleugelspanwijdte van wel twee meter. Het zijn zeer schuwe dieren die nog steeds zeldzaam zijn in ons land. In het voorjaar en najaar trekken groepen kraanvogels tussen hun broedgebieden in Scandinavië en hun winterverblijven in Zuid-Spanje en Afrika. Af en toe landen ze om te rusten en te foerageren. En dat was precies wat de kraanvogels in het Gruttoveld enkele dagen lang deden.

Een kraanvogel, foto: Adreas Trepke

Weidevogelgebied

Onlangs heeft Het Flevo-landschap diverse ingrepen gedaan in het Gruttoveld om het gebied natter te maken voor weidevogels en andere waterminnende soorten. De aanwezigheid van de kraanvogels wijst erop dat die opzet is geslaagd. Onze boswachters zagen naast de kraanvogels ook grote groepen grutto’s, IJslandse grutto’s, kieviten, kluten, tureluurs en scholeksters in het gebied. De kraanvogels verbleven meerdere dagen in het Gruttoveld en trokken daarna waarschijnlijk verder naar hun broedgebieden in Scandinavië.

De drie kraanvogels in het Gruttoveld, foto: Jeroen van Wijk

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?