Vernieuwde watertuin geopend

Op dinsdag 27 juni is de vernieuwde watertuin in Natuurpark Lelystad geopend door Harm Ritsema van Afvalzorg en Mystica Smorenburg van Het Flevo-landschap.

© Jeroen van Wijk
Harm Ritsema (Afvalzorg) en Mystica Smorenburg (Het Flevo-landschap) onthullen een van de educatieve elementen in de vernieuwde watertuin.

Nieuw jasje

De Watertuin is nu nòg mooier, want onlangs is de tuin opnieuw ingericht. Vanaf vernieuwde houten vlonders kunnen bezoekers de watertuin beleven. Er zijn nieuwe bankjes geplaatst en de educatieve elementen laten kinderen op een leuke, speelse manier kennismaken met het onderwaterleven. In het bezoekerscentrum kan men een ontdek-setje huren voor €5,- per uur (een zoekkaart, loeppotje, schepnetje en waterbakje) om zelf op onderzoek uit te gaan.

Schatkamer vol klein leven

In de Watertuin leven juist de kleinere dieren van het park. Zoals amfibieën, insecten, slakken en spinnen. In het water leven bijvoorbeeld de spinnende watertor, staafwants en het bootsmannetje. Onder de insecten vallen vooral de libellen en juffers op. Een kwartiertje rustig kijken levert al snel meerdere soorten op. Als je lang genoeg stilstaat en een beetje geduld hebt, beginnen de kikkers oorverdovend om je heen te kwaken.

Samenwerking

De watertuin is jaren geleden tot stand gekomen door een bijdrage van Rotary Lelystad en Streekfonds Flevoland. Inmiddels was er weer een update nodig en dan is het fijn dat Het Flevo-landschap dan op haar ‘vrienden’ kan rekenen aldus Mystica Smorenburg. Afvalzorg is als “buurman” jarenlang een gouden vriend van Het Flevo-landschap. Met hun bijdragen aan Natuurpark Lelystad kunnen we het park steeds aantrekkelijker maken voor de inwoners van Lelystad en de overige bezoekers. Zo droeg Afvalzorg eerder al ruim bij aan de realisatie van de speeltuin, een wisentstier, huurfietsen en het nieuwe otterverblijf. En nu dus aan een totale make-over van de watertuin, wat nu een uitnodigende plek is geworden om onderwaterleven te ontdekken. Ook de Nationale Postcode Loterij heeft dit project ondersteund. “Wij vinden het belangrijk een goede buur te zijn”, vertelt Harm Ritsema van Afvalzorg. “Vanuit ons MVO beleid willen goed omgaan met de omgeving, milieu en natuur op en rond onze locaties. We ondersteunen hierbij duurzame projecten. Onze afvalverwerkingslocatie Zeeasterweg ligt naast Natuurpark Lelystad. De watertuin is een mooi voorbeeld van hoe we als bedrijf een steentje kunnen bijdragen aan onze omgeving.

Kom op bezoek

Benieuwd? Kom dan snel op bezoek in de nieuwe watertuin naast het Bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap. Bekijk de openingstijden van het bezoekerscentrum en het huren van de ontdeksetjes.

Na de opening ging men op zoek naar het onderwaterleven


Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?