Verbetering poelen Heggenlandschap

De poelen in het Heggenlandschap komen steeds droger te staan. Ook kan de waterkwaliteit beter. Dit najaar/winter (2023-2024) vinden er daarom werkzaamheden plaats om de natuurkwaliteit te verbeteren en het Heggenlandschap een impuls te geven.

Heggenlandschap
distelvlinder

Poelen voor meer diversiteit

Het Heggenlandschap is een voormalig zanddepot. Het zand is onder meer gebruikt voor de aanleg van de Larserweg. De twee huidige, rond aangelegde poelen in het gebied hebben nu weinig waarde voor insecten en andere dieren en planten. Terwijl dit het enige water in het Heggenlandschap is. Voor de grazers die het gebied beheren zijn ze belangrijk als drinkpoel.

Om de ecologische waarde van de poelen te vergroten, maken we ze groter en krijgen ze flauwere oevers. Ook komt er een derde poel bij. De vrijkomende grond krijgt een andere plek in het al glooiende landschap.

Hggenlandschap

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit grondwerk binnen het gebied. Afvoer van grond is niet aan de orde. De planning is dat het werk in november 2023 plaatsvindt, mede afhankelijk van het weer.

Het Heggenlandschap is niet toegankelijk voor publiek.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Flevoland.

 

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?