Verbetering poelen Heggenlandschap

De poelen in het Heggenlandschap komen steeds droger te staan. Ook kan de waterkwaliteit beter. Na de zomer (2023) vinden er daarom werkzaamheden plaats om de natuurkwaliteit te verbeteren en het Heggenlandschap een impuls te geven.

Heggenlandschap
distelvlinder

Kwaliteitsimpuls poelen

Het Heggenlandschap is een voormalig zanddepot dat grotendeels is ingezet voor de aanleg van de Larserweg. De twee huidige, rond aangelegde poelen in het gebied hebben nu weinig waarde voor insecten en andere dieren en planten. Terwijl dit het enige water in het Heggenlandschap is. Ze moeten dus ook geschikt zijn als drinkpoel voor de dieren die er grazen.

Het vergroten van de bestaande poelen met het daarbij verflauwen van de oevers gaat de ecologische waarde van de poelen vergroten. Ook komt er een derde poel bij. De vrijkomende grond krijgt een andere plek in het al glooiende landschap.

Hggenlandschap

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan vooral uit graafwerk en grondverplaatsing binnen het gebied. Afvoer van grond is dus niet aan de orde. De planning is dat het werk in september 2023 plaatsvindt, met een uitloop richting eind oktober als het weer niet meewerkt. Het Heggenlandschap wordt begraasd en is niet toegankelijk voor publiek.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Flevoland.

 

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?