Schokland: hotspot voor vogels
UNESCO Werelderfgoed Schokland is vooral bekend om zijn historische en archeologische waarde. Maar wist je dat de natuur rondom het voormalige eiland steeds diverser wordt? Het voormalige eiland wordt omringd door vochtige graslanden, moerassen, open water en bos. Deze combinatie van zeer verschillende leefgebieden maakt Schokland tot een perfect foerageer- en broedgebied voor vele vogelsoorten en één van de meest boeiende weidevogelgebieden van de provincie.
Rijke diversiteit aan broedvogels
In het voorjaar worden de natuurgebieden op en rond Schokland een broedplaats voor vele soorten vogels. Vooral weidevogels vinden in de vochtige graslanden langs de oostkant van Schokland een ideaal leefgebied om hun nesten te bouwen. Soorten zoals kievit, grutto, tureluur en scholekster komen hier veel voor. Daarnaast broeden rietsoorten zoals rietzanger, kleine karekiet en blauwborst in de rietkragen en moerassen rondom het eiland. Ten slotte waarderen ook roofvogels de meer open terreinen. Buizerds en torenvalken zweven boven de open velden, op zoek naar muizen en andere kleine prooien. Soms laat zelfs de majestueuze zeearend zich hier zien. De zeearend broedt (nog) niet op Schokland, maar wel rond het nabijgelegen Ketelmeer.
Rustplaats voor trekvogels
Schokland is een vogelhotspot tijdens de voor- en najaarstrek. Vooral in het najaar is het gebied een rust- en foerageerplaats voor tal van trekvogels. Grauwe ganzen, rietganzen, kolganzen en brandganzen strijken neer op de graslanden rondom Schokland om uit te rusten en te foerageren, voordat ze verder trekken naar hun overwinteringsgebieden. Ook steltlopers zoals wulp, watersnip en kemphaan zijn regelmatig te zien in de trektijd. Deze vogels gebruiken de vochtige, modderige graslanden en ondiepe wateren om voedsel te vinden. Ze zoeken naar kleine insecten en wormen in de bodem, waardoor deze gebieden van levensbelang zijn voor hun overleving tijdens de lange trektochten.
Overwinteringsgebied
In de wintermaanden verandert Schokland in een belangrijk toevluchtsoord voor overwinterende vogels. Vooral watervogels zoeken hun heil in de sloten en meren rondom het voormalige eiland. Veel geziene soorten zijn smient, wintertaling en krakeend. Ze verzamelen zich in grote aantallen op het open water en de graslanden om te eten en te rusten. Ook de goudplevier – een schitterende vogel met een gouden gloed in zijn verenkleed– bezoekt de natte graslanden om er de winter door te brengen. Deze vogels zoeken voedsel in de vochtige bodem, waar ze zich voeden met wormen en insectenlarven. Ze zijn vaak in grote groepen te zien en vormen een prachtig gezicht in het winterse landschap.
Akkervogels
Tenslotte herbergen ook de akkers op en rondom het eiland een rijk scala aan vogels. Akkervogels zijn in Nederland in toenemende mate zeldzaam geworden door afname van geschikte leefgebieden als gevolg van intensieve landbouwpraktijken. Op Schokland is dat helaas niet anders. Toch biedt Schokland nog altijd ruimte aan broedende akkervogels zoals veldleeuwerik, gele kwikstaart en kwartel. Het Flevo-landschap zet zich – samen met enkele pachters – in voor een traditioneel agrarisch landschap op Schokland waar biologisch en duurzaam wordt geboerd. Hierdoor wordt het gebied steeds aantrekkelijker voor akkervogels.
Zelf vogels zien op Schokland?
In het voorjaar van 2025 gaat Het Flevo-landschap vogelexcursies organiseren op Schokland. Hou hiervoor onze activiteitenkalender in de gaten! Zelf op pad kan uiteraard ook: download hier de Vluchthavenroute of de Ruïneroute.