Vernieuwing otterverblijf Natuurpark Lelystad
Het otterverblijf in Natuurpark Lelystad ging in juli 2021 op de schop voor vernieuwing en verbetering. De Europese otters kregen een grotere leefomgeving. Van de vele compartimenten werden er vier grotere gemaakt (waarvan er een gesplitst kan worden). De wanden tussen de verblijven zijn van glas. In totaal kunnen er vier otters verblijven.
Leuk weetje: de houten leuningen op het platform en de betimmering in de benedenruimte zijn gemaakt van essenhout uit onze eigen gebieden! Het is verduurzaamd met een speciale methode en zal nog lang meegaan.
Maart 2022 waren de eerste bezoekers weer welkom, daarna volgde nog een officiële opening.
Bezoekers kunnen sindsdien niet alleen van boven het platform de otters zien, maar ook onder het platform oog in oog komen te staan met dit bijzondere dier. Ook rolstoelgebruikers en bezoekers met kinderwagen kunnen onder het platform komen, dankzij een hellingbaan. Voor onze beheermedewerkers is ook het onderhoud een stuk makkelijker geworden.
De Europese otter
De Europese otter hoort bij de Europese Deltanatuur. Het is een roofdier dat leeft in zoet water. Schoon water, oevers met schuilgelegenheid en verbindingen tussen (natuur)gebieden zijn belangrijk door dit dier. Jaarlijks sterven er nog veel otters door aanrijdingen. In het wild zijn otters heel lastig te spotten, je ziet eerder hun sporen (uitwerpselen, pootafdrukken, looppaden, ‘glijbanen’ het water in).
Beleef de otter in het Natuurpark
In Natuurpark Lelystad is de kans groter dat je een otter ziet – al blijft het nog steeds een kwestie van geluk en geduld. Met de aanpassingen aan het otterverblijf is de kans wel groter geworden.
De Europese otters in het otterverblijf in Natuurpak Lelystad zijn verkeersslachtoffers of dieren met een andere beperking die niet in de vrije natuur zouden overleven. De dieren mogen hier oud worden in ruime, natuurlijke verblijven waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. In de vele plassen van het Natuurpark leven ook meerdere wilde Europese otters.
Vlog van de boswachter
Tijdens de werkzaamheden maakte boswachter Gerwin de Vries twee keer een vlog om geïnteresseerden op de hoogte te houden. Zijn eerste vlog gaat over het hoe en waarom project, zijn tweede biedt een eerste kijkje achter de bouwhekken.
De derde video is een minidocumentaire over de Europese otter.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Afvalzorg, Landschapsbeheer Flevoland, Dr. C.J. Vaillantfonds, Cornelia Stichting, Stichting Nijhof Mens en Dier, Stichting HSHB, Kinderfonds van Dusseldorp, Pasman Stichting, Natuur- en Milieufederatie Flevoland en otteropvang de Rietnymf.