Bezoekerscentrum de Trekvogel.jpg

Bezoekerscentrum De Trekvogel: ontdek en geniet!


Een plek waar u geweest moet zijn! In het oudste gebouw van Almere maakt u kennis met de prachtige omgeving. In ons bezoekerscentrum is veel aandacht voor de verschillende diersoorten die in de omliggende natuurgebieden voorkomen, zoals in het Natura 2000 gebied de Lepelaarplassen. Wij vertellen u graag over alle mogelijke fiets- en wandelroute in de Lepelaarplassen, het Wilgeneiland, het Vaartsluisbos en De Pampushout. Of ga mee op excursie met een van onze natuurgidsen en ontdek en geniet!

Bijzonder vogelrijke omgeving  
De Lepelaarplassen ligt, samen met het Wilgenbos en de Oostvaardersplassen, op een belangrijke trekvogelroute. De gebieden zijn gedeeltelijk met elkaar verbonden. In de Lepelaarplassen leeft een aalscholverkolonie en lepelaars  komen er geregeld foerageren. In totaal broeden er zo'n 65 soorten vogels, waaronder roerdomp, dodaars, porseleinhoen, ijsvogel en purperreiger. De drie observatiehutten bieden goed zicht op dit vogelrijke weidegebied. 

Broodje Hagelslag
Een lekkere tosti, een gezonde smoothie of een cappuccino met gebak. In het weekend zorgt Broodje Hagelslag voor de innerlijke mens in het bezoekerscentrum. 

Bezoekerscentrum De Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309 AA Almere
Tel: 036 - 532 24 49

Lepelaarkopie.jpg

NP Nieuw Land

De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte. We koppelen deze natuurgebieden en creëren zo het Nationaal Park Nieuw Land, een nationaal park van wereldklasse. We maken meer ruimte voor de natuur. En bezoekers krijgen meer mogelijkheden om deze natuur te beleven. Wat er ook gebeurt: toekomstige ontwikkelingen en plannen blijven aansluiten bij dit bijzondere nieuwe land.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen bevindt zich op grotendeels met klei dichtgeslibde en opgevulde zandwinputten. Met de jaren is het gebied gegroeid tot een goed ontwikkeld kleimoeras met vele moerasvogels en een aalscholverkolonie. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd soorten vogels waargenomen. Op het oude werkeiland bij de IJsselmeerdijk staat, naast het grootste gemaal van Europa, het bezoekerscentrum van de Lepelaarplassen, genaamd De Trekvogel.

Rugzakroute

Met een rugzakje vol materialen stap je door het Wilgenbos. Door praktische opdrachten uit te voeren en puzzels op te lossen kom je van alles te weten over de planten en dieren in dit ondoordringbare bos. De kosten van deze route zijn €2,50 per kind. Dit is inclusief een speurvel, een potloodje en een diploma. Voor het rugzakje moet ook een borg van €10,- betaald worden. Reserveren is voor gezinnen niet nodig, maar voor scholen wel noodzakelijk.

Excursies

Het bezoekerscentrum is het startpunt voor verschillende excursies door het Wilgenbos en de Lepelaarplassen. Onder het motto 'natuur dichtbij' brengt Het Flevo-landschap de natuur naar de mensen. Ga mee met een van onze excursies. Voor alle excursies geldt dat er slechts een beperkt aantal deelnemers mee kan. Meld u zich daarom op tijd aan.

20160417-174234_N9E9284-Pano.jpg

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!